Remizirali sa Sochauxom i Brestom
0

Fudbaleri Veleža se vratili s uspješne turneje

Sarajevo-x.com
Mostarskih 40 stepeni Celzijusa, "Rođeni“ su nekoliko dana zamijenili sa 17-18 stepeni na sjeverozapadu Francuske. Uz to, povremena kiša i skoro pa obavezni dugi rukavi, postali su svakodnevnica fudbalerima u ovom dijelu Francuske.

Nakon što su stigli u Francusku, te tokom dana konačno se smjestili u svoju novu bazu, igrači Veleža su prvi dan uspjeli održati i dva treninga. Tereni u Francuskoj su zaista na izuzetno visokom nivou, te su "Rođeni" u narednim danima imali optimalne uslove za trenažni proces.

Drugi dan turneje je obilježio visok intenzitet rada. Prvi trening je održan 09.30, dok je drugi bio na rasporedu u 17.30.

U pripremnim utakmicama fudbaleri Veleža su igrali protiv domaćeg Sochauxa i Bresta. Utakmica protiv Sochauxa je završena rezultatom 2:2, dok su u utakmica protiv Bresta također remizirali rezultatom 1:1.

Fudbaleri Veleža nakon dvije pripremne utakmice u Francuskoj su promijenili destinaciju, i preselili se u švicarski Luzern. Umjesto utakmice sa Dijonom, koja je otkazana zbog zgusnutog rasporeda francuskog kluba, koji je dan poslije Veleža igrao utakmicu sa trećeligašem Valenceom, „Rođeni“ su se zaputili u Švicarsku. Dijon je subotnju utakmicu trebao da igra sa poprilično kombinovanim sastavom, što opet i nije bila "generalka“ na pravom nivou, jer bi prijetila mogućnost povreda, ukoliko neki od mladih igrača Dijona, željnih dokazivanja, ipak malo više“pretjera“ u svojoj želji i namjeri.

"Da budem iskren, nije mi mnogo teško pala činjenica da ne igramo sa Dijonom, iz razloga što smo u sedam dana imali dvije utakmice, čiji je tempo mnogo veći od prvenstvenih utakmica naše lige, te je postojala bojazan da se ekipa preforsira u pripremnom razdoblju. Ovako, u Švicarskoj smo imali 2-3 treninga više, što nam je upravo bilo potrebno", rekao je Mirza Varešanović, trener "Rođenih“.

"Rođeni“ su tako desetodnevne pripreme u Francuskoj završili sa više nego dobrim učinkom i svoj iskorak na evropsko tlo, koji je počeo od ovoga ljeta, napravili izuzetno dobrim. Dobra vijest za sve one kojima je Velež u srcu, je to što su se „Rođeni“ do povratka u Mostar družili sa legendom kakav je Semir Tuce, koji bez obzira bio u Luzernu ili Mostaru dušom i tijelom je uz svoj klub. Šteta je samo to što mu zdravlje, odnosno problemi sa leđima, ne omogućavaju da bar jednom održi demonstraciju svojih slobodnjaka i driblinga. Ipak, nikad kopija nije vjerna originalu, pa tako "Semini slobodnjaci i driblinzi“ ostaju upisani u anale.