Neizvjesna sudbina
242

Fuad Kasumović vijećnicima predložio dirigovani stečaj NK Čelik, navijači šokirani

Piše: E. M.
Detalj sa hitne sjednice Gradskog vijeća Zenice (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba) (Foto: E. M./Klix.ba)
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Danas je u zgradi Gradske uprave u Zenici održana treća hitna sjednica Gradskog vijeća Zenice gdje se razgovaralo o reprogramu duga NK Čelik, stanju u zeničkom premijerligašu, ali i drugim sportskim kolektivima. Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović vijećnicima je predložio dirigovani stečaj NK Čelik što je izazvalo burne reakcije kod navijača.

Predstavnik Neformalne grupe građana "Za Čelik" Tarik Ajanović danas je izvjestio vijećnike Gradskog vijeća Zenice o stanju u NK Čelik, dugovanjima te daljim koracima koje je potrebno poduzeti kako bi zenički premijerligaš iskoristio mogućnost reprograma duga u iznosu od 12 do 14 miliona KM.

Potom su za govornicu izašli predstavnici političkih stranaka u Gradskom vijeću Zenica koji su skrenuli pažnju nadležnima na ranije odluke te su iznijeli svoje stavove o izvještaju NGG-a i daljim koracima. Almir Babajić (SDP) je izjavio kako ugovor između NK Čelik i Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine o korištenju stadiona Bilino Polje za reprezentativne utakmice ne treba preurediti te da je nije uzalud što NK Čelik za deset godina može izgubiti 300.000 KM od NSBiH za korištenje stadiona.

"Grad Zenica sa utakmicama reprezentacije ima puno više koristi od 300.000 koje bi Čelik dobio za deset godina", izjavio je Babajić.

Predstavnik Snage centra Sanjin Aldobašić je istakao kako podržava prijedlog da grad finansijski pomogne NK Čelik, ali da je potrebno više mladih i kreativnih ljudi koji bi sve pokrenuli ka naprijed, dodavši da se poslovanje NK Čelik mora promijeniti.

"Ne smijemo dozvoliti da izgubimo sredstva od stadiona, ali trebamo ulagati i u infrastrukturu. Domaćinstvo utakmica reprezentacije je bitno za Zenicu zbog sportskog turizma", dodao je Aldobašić.

Klub vijećnika SDA Spahija Kozlić je kazao kako će SDA podržati sve prijedloge koji budu išli u pravcu rješavanja problema u NK Čelik, ali da svi oni trebaju biti u skladu sa zakonom.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je u svome obraćanju prisutnima istakao kako je stanje u Čeliku izuzetno teško, ali da je Gradska uprava Zenice poduzela sve da Čelik ostane u društvu najboljih.

"Čelik i ako opstane igrat će s Krupom, a ni to selo ne možemo pobijediti. Zbog toga ću ponuditi dvije opcije. Sigurno je da ćemo prije isteka roka održati još jednu sjednicu, ali koja je svrha ako nastavimo igrati s klubovima iz mjesta koja imaju 1.000 stanovnika i koji nemaju svoj stadion?", kazao je Kasumović.

Jedna od dvije solucije koje je Kasumović ponudio danas vijeću je dirigovani stečaj kojim bi Čelik "čist" nastavio svoja takmičenja, a drugo je da vijeće izglasa reprogram. Međutim, dodao je kako Zenica nije kreditno i garantno nesposobna te da je upitno da li bi se to moglo realizirati.

"Jedino bi vam opcija dirigovanog stečaja omogućila da vam je sve čisto od naredne sezone. Mnogi svjetski klubovi su pravili dirigovani stečaj, ali ponavljam na vama je odluka", poručio je Kasumović.

Iz Neformalne grupe građana "Za Čelik" su istakli da su šokirani Kasumovićevim prijedlogom.

"Šokirani smo prijedlogom gradonačelnika jer on znači gašenje kluba jer se dirigovani stečaj može provesti samo nad organizacijama koje imaju imovinu. Čelik od imovine ima dresove i lopte što znači da bi to nad Čelikom značilo gašenje. Također, razočarani smo i zaključcima Graskog vijeća koji faktički nisu riješili ni pokrenuli rješavanje nijednog od problema kluba", izjavili su iz NGG-a "Za Čelik".