Izgubili od Tunisa
70

Francuzi se žale FIFA-i zbog "najveće sudijske greške" na Svjetskom prvenstvu u Kataru

K. H.
Trenutak kada je Griezmann postigao gol za 1:1 (Foto: EPA-EFE)
Trenutak kada je Griezmann postigao gol za 1:1 (Foto: EPA-EFE)
Francuski nogometni savez podnio je žalbu Međunarodnoj nogometnoj federaciji (FIFA) zbog poništenog pogotka Antoinea Griezmanna protiv Tunisa u 101. minuti utakmice 3. kola grupne faze na Svjetskom prvenstvu u Kataru, zbog kojeg je ova selekcija doživjela poraz rezultatom 1:0.
Napadač Atletico Madrida, koji je u igru ušao s klupe za rezervne igrače, pogodak je postigao nakon što se najbolje snašao u gužvi pred golom Tunisa, a kada su svi francuski igrači proslavili pogodak, uslijedio je trenutak koji je zbunio mnoge navijače "najvažnije sporedne stvari na svijetu".

VAR je reagovao tri minute nakon gola, odnosno u 101. minuti te je pozvao glavnog sudiju Matthewa Congera iz Novog Zelanada da još jednom pogleda situaciju.

I kada je arbitar došao, imao je jasnu sliku o "spornoj situaciji". Lopta je išla prema Griezmannu koji je bio u ofsajdu, ali nije se kretao niti učestvovao u igri, već je mirno stajao i bio pasivan u tom trenutku, a nakon duela koji je nastao između drugih igrača koji nisu bili u nedozvoljenoj poziciji, lopta se odbila direktno na nogu Griezmannu koji je pogodio za 1:1.

Ipak, sudija je to poništio, a nakon što se odmah poslije utakmice žalio i selektor Francuske Didier Deschamps, sada će i tamošnji nogometni savez uputiti žalbu FIFA-i.

"Žalimo se FIFA-i jer je po našem mišljenju pogodak Antoinea Griezmanna pogrešno poništen", objavio je Francuski nogometni savez.

Tamošnji mediji dodaju da su rokovi za ovakve žalbe mogu podnijeti u roku od 24 sata, no bez obzira na sve, Francuska je s prvog mjesta prošla u osminu finala i tamo će igrati protiv Poljske.