Nogomet
20

Analiza / Francuzi i Švicarci uzeli željenu robu, bljesak individualaca nije promijenio stvari

Piše: Dino Begić
Uprkos neuvjerljivim partijama Francuzi su na vrhu tabele i rezultatski rasterećeni dočekali utakmicu protiv Švicarske s kojom su se borili za prvo mjesto u grupi. Na krilima ponajboljeg igrača dosadašnjeg dijela turnira Dimitrija Payeta Francuzi su savladali Rumuniju i Albaniju i neokrznuti uspjeli obezbijediti plasman u osminu finala. Za selektora francuske reprezentacije ovo je izuzetno važna činjenica. Turnir je otvoren s maksimalnim bodovnim učinkom i u derbi grupe A mogli su ući bez pritiska.
Foto: EPA
Foto: EPA

Značajnije za Deschampsa, ovo znači da je njegova ekipa prošla kritičnu fazu i da će u svakoj narednoj utakmici obzirom na preferirani stil igre i karakteristike igrača biti lakše. Francuzi neće konstantno jurišati na postavljene duboke blokove protivnika i biti prisiljeni na duge pozicione napade kojima nisu vični. Kvalitetnije i snažnije ekipe će težiti nadigravanju, a time će ostavljati i više prostora za kontranapade koji su ovom kadru mnogo draži.

Švicarci kao svog dirigenta imaju igrača koji je uz Payeta i Iniestu jedini dva puta dobio nagradu za igrača utakmice. Granit Xhaka je u prva dva kola kompletirao najviše pasova te je odmah iza Tonija Kroosa po broju dodira lopte.

Kada govorimo o Švicarskoj, ideja je tu, a čak je solidna i izvedba. Tek ih nekoliko detalja dijeli od prave stvari. Prvi detalj je onaj s čime probleme ima većina reprezentacija na ovom prvenstvu – nedostatak kvalitetnog napadačkog rješenja.

Haris Seferović ne odgovara dinamici ekipe, uprkos njegovom nesebičnom radu bez lopte, otvaranju prostora i širenju odbrane, Seferović je promašio sedam šansi koje su mu stvorili saigrači. Na turniru koji daje jednu ili dvije prilike napadačima niko nije promašio više. Drugi je igra Shaqirija. Partije koje pruža ovaj krilni igrač daleko su od nivoa koji Švicarcima treba. Izgubio je najviše lopti na prvenstvu i predstavlja ništa više do utega svom timu.

Sastav Švicarske
Sastav Švicarske

Nezadovoljan formom Seferovića, Petković je odlučio pružiti šansu mladom napadaču Basela. Breel Embolo je predvodio napad svog tima posloženog u 4-2-3-1 raspored. Ostatak tima je identičan kao i u dvije prethodne utakmice. Shaqiri je nastavio igrati uz desnu aut-liniju.

Sastav Francuske
Sastav Francuske

Francuzi potaknuti stanjem na tabeli odlučili su unijeti nekoliko promjena u svoj sastav. Cabaye i Sissoko su nova imena u veznom redu, a u početnu postavu su se vratili Pogba i Griezmann. Sa ukupno pet promjena u odnosu na prošlo kolo najbolji igrač tima Payet dobio je priliku za odmor. Gignac je predvodio napad.

Pogba nema frak i dirigentsku palicu

Iako među stativama imaju Llorisa koji je jako kvalitetan golman kada je u pitanju igra nogom rijetko su se odlučivali za gradnju napada od vlastitog gola. Nedostatak organizatora igre u veznom redu i metronoma koji će doći po loptu u zadnju liniju Deschamps je pokušao nadoknaditi Cabayeom.

Ipak, bez adekvatnih mehanizama za izlazak kroz posjed, Francuzi su bili prisiljeni da preskaču ovu fazu igre i svoju šansu traže u dobijanju zračnih duela i borbi za odbijene lopte na protivničkoj polovini.

U prvom poluvremenu zabilježili su 44% posjeda lopte i uprkos osam udaraca prema golu i devet izvedenih kornera dominacija Francuza nije bila ništa više do prividna. Nisu uspjeli uspostaviti svoj ritam igre i staviti loptu pod kontrolu, a samim tim ni doći u izgledne situacije za ugroziti Sommera. Izuzev nekoliko Pogbinih pokušaja nisu stvorili ozbiljnu situaciju pred golom protivnika.

Pogba ignoriše sigurne pas opcije za nastavak akcije (bijele strelice) i bira rješenje sa malom vjerovatnoćom za uspjeh (crna strelica). Rezultat je gubitak posjeda (fotografija broj 1)
Pogba ignoriše sigurne pas opcije za nastavak akcije (bijele strelice) i bira rješenje sa malom vjerovatnoćom za uspjeh (crna strelica). Rezultat je gubitak posjeda (fotografija broj 1)

Najveći razlog tome leži u činjenici da je ova ekipa projektovana s Pogbom kao vođom i glavnim kotačićem u igri. Pogba jeste vanserijski igrački talent, ali je daleko od onoga što Francuzima treba u veznom redu kada govorimo o mjestu organizatora igre. Upitne organizatorske sposobnosti, smirenost u posjedu lopte i biranje adekvatnih rješenja u određenoj situaciji otežavaju uspostavljanje ritma u igri francuske reprezentacije.

Po prijemu lopte Pogba odmah gleda gol i suviše često, umjesto nekoliko pasova odgode kojim će se čitav tim približiti golu i staviti u bolju poziciju za napad, bira jako riskantno rješenje kojim saigrača pokušava gurnuti u gol šansu. Vjerovatnoća za uspjeh samim tim je veoma mala i mnogo češći ishod je gubitak posjeda. Takav primjer je prikazan na fotografiji broj 1.

Gignac koristi igru leđima i odlaže loptu za saigrače koji se priključuju iz drugog plana (fotografija broj 2)
Gignac koristi igru leđima i odlaže loptu za saigrače koji se priključuju iz drugog plana (fotografija broj 2)

Najčešće su Francuzi pokušavali dugim loptama tražiti Gignaca i koristiti njegovu igru leđima prema golu da se približe Sommeru (fotografija broj 2). Ogroman broj takvih pokušaja dolazio je iz zadnje linije, odnosno štoperskog para. Gignac je po dobijenom duelu loptu nastojao odložiti igračima veznog reda koji su se priključivali napadu iz drugog plana. Slaba kompaktnost značila je da ni iz ovih situacija nisu uspijevali izvući maksimum.

Pasivni blok i čuvanje energije za nastavak prvenstva

Uprkos pet napravljenih izmjena u početnom sastavu domaćini nisu težili osvajanju lopte što prije i po svaku cijenu. Uskim postavljanjem u veznom redu sa nešto povučenijom zadnjom linijom Deschampsovi izabranici su blokirali pasove protivnika kroz sredinu terena i time ih tjerali na igru uz aut-linije.

Švicarci svjesni da ih bod sigurno vodi u drugi krug nisu se željeli upuštati u pretjeran rizik. Igra uz aut-linije bila je ograničena na individualne pokušaje obzirom da su bekovi igrali povučenije od onoga na što su nas navikli i time onemogućili kvalitetniju saradnju na tom dijelu terena.

Francuzi postavkom u veznom redu blokiraju pasove kroz sredinu (fotografija broj 3)
Francuzi postavkom u veznom redu blokiraju pasove kroz sredinu (fotografija broj 3)

Ni Švicarska se nije pretjerano razlikovala kada je u pitanju defanzivni plan igre. Kompaktni 4-4-2 blok sa tek povremenim iskakanjima u presing na zadnju liniju utakmicu je osudio na neambicioznu igru između dva šesnaesterca sa velikim brojem tehničkih grešaka i stihijskim pokušajima da se ugrozi gol protivnika.

Švicarski u kompaktnom 4-4-2 bloku. Cilj je natjerati Cabayea i Pogbu da loptu primaju licem okrenuti svom golu (fotografija broj 4)
Švicarski u kompaktnom 4-4-2 bloku. Cilj je natjerati Cabayea i Pogbu da loptu primaju licem okrenuti svom golu (fotografija broj 4)

Igru od vlastitog gola prenijeti i na ostale faze napada

Slično kao i Lloris, Sommer je golman koji odlično barata loptom u posjedu što njegovom timu omogućava da gradi napade bez ispucavanja lopte i rizika velikog broja promjena posjeda i izgubljenih lopti. Švicarci su za razliku od njihovih protivnika kvalitet svog golmana koristili i napade vrlo uspješno gradili od svog gola. Na fotografiji broj 5 vidljivo je kvalitetno pozicioniranje igrača u prvoj fazi napada.

Pozicioniranje Švicaraca u prvoj fazi napada (fotografija broj 5)
Pozicioniranje Švicaraca u prvoj fazi napada (fotografija broj 5)

Međutim problem Švicaraca je u okupiranju prostora i pozicioniranju kroz naredne faze napada. Krila imaju naviku uvlačiti se u sredinu, ali to nije dovoljno da predstavljaju sigurnu i kvalitetnu pas opciju za daljnji progres s loptom. Kada tome dodamo rezerviranu igru bekova dobijamo igru ekipe svedenu na metod pokušaja i pogrešaka koji nudi male šanse za uspjeh protiv fizički dominantnih Francuza.

Neriješen rezultat je obje ekipe gurnuo u narednu fazu

Ako uzmemo u obzir kontekst u kojem su se našli sinoćnji protivnici više od viđenog je teško ko mogao i očekivati. Utakmice u kojima obje ekipe trebaju bod obično i završe podjelom bodova sa već prenesenim fokusom na stvari koje ih čekaju u nastavku turnira.

Stvari su mogle biti drugačije da su Pogba ili Payet umjesto prečke pogodili mrežu Švicaraca, odnosno da je Griezmann matirao Sommera u stopostotnoj situaciji. Međutim, njihove šanse bile su izuzeci, bljesak individualca, a nikako proizvod koji se "pekao" na tabli u svlačionici.

Deschamps je uspio odmoriti nekoliko igrača, ostatku dati priliku i uvjeriti ih da računa na njih. Problemi u igri su identični i jednako naglašeni kao i ranije i o njima smo već pisali. Francuska žudi za playmakerom i nedostatak takvog igrača se itekako osjeti. Domaćinima ostaje nada da će utakmice nokaut faze donijeti protivnike koji će se više otvoriti, a samim tim će se i smanjiti potreba za organizovanim produženim napadima.

Petković nije tako daleko od toga da pronađe pravi balans u igri svog tima. Malo više hrabrosti u igri i preuzimanje odgovornosti od strane najboljih igrača i Švicarci bi mogli namučiti bilo kojeg protivnika u narednoj fazi. Ovako nedorečeni mogli bi biti lagan plijen na putu ka četvrtfinalu.