Nogomet
9

Analiza / Deschampsove promjene spasile Francusku sramote i odvele je u drugi krug

Piše: Ivan Milošević Bilušić
Didiera Deschampsa je veliki Eric Cantona opisao kao "vodonošu", odnosno igrača koji samo prosljeđuje loptu prvom igraču do sebe i tu njegova uloga prestaje. Međutim, Deschamps je uvijek bio bitan kotačić u ekipama u kojima je igrao, a i tada se vidjelo da razumije fudbal.
Foto: EPA
Foto: EPA

Kao selektor Deschamps voli pragmatičnost i stabilnost, ali spreman je korigirati stvari kad vidi da ne funkcioniraju i prilagoditi se situaciji na terenu. Do sada smo gledali Francusku koja se muči sa svojim protivnicima, ali onda nakon promjena izgleda dosta bolje i pobjeđuje. Nisu to ekstra uvjerljive predstave, ali Francuska nastavlja svoj put na Euru nakon teške, ali zaslužene pobjede protiv Irske.

Danas je s druge strane stala borbena ekipa koju predvodi odličan strateg Martin O’Neill kojeg se ne spominje često u izborima za najbolje trenere, ali radi se o treneru koji uvijek napravi dobar posao.

Formacijski gledano, Francuska je startala u 4-3-3, dok je Irska odgovorila sa 4-5-1, koji u fazi napada također prelazi u 4-3-3.

Početne postave
Početne postave

Rano vodstvo Iraca i problemi Francuske u posjedu lopte

Utakmica praktički nije ni počela, a Irci vode. Ubačaj sa lijeve strane, loša reakcija oba francuska štopera, a onda i nesmotrenost Pogbe koji ruši Longa i Irci imaju jedanaesterac. Brady je smiren i pogađa za 1:0 i veliki šok za Francuze.

Nakon pogotka Francuska preuzima inicijativu, a Irska se brani u gustom bloku kao na fotografiji broj 1.

Igrači Francuske u neaktivnim zonama, Irci u gustom rasporedu (fotografija broj 1)
Igrači Francuske u neaktivnim zonama, Irci u gustom rasporedu (fotografija broj 1)

Vidimo čak sedam igrača Irske koji se nalaze na strani gdje je lopta i Francuzima je onemogućen progres prema naprijed. Osim toga, Griezmann i Matuidi su jedan pored drugog, okruženi trojicom igrača i dodavanje prema njima nema nikakvog smisla. Slična situacija se ponovila sredinom prvog poluvremena (fotografija broj 2).

Irska u formaciji 4-5-1 (fotografija broj 2)
Irska u formaciji 4-5-1 (fotografija broj 2)

Lopta se nalazi na lijevoj strani gdje su Pogba i Evra, a ostatak tima se nalazi na suprotnoj strani. Čak četiri igrača Francuske se opet nalaze jedan pored drugog potpuno isključena iz igre. Nakon što je dodao loptu natrag, Evra rukom sugerira da bi se neko trebao otvoriti i primiti loptu.

Cijelo poluvrijeme gledali smo istu priču, Francusku koja ima posjed lopte u smislu većih brojki, ali s nemogućnošću pronalaska prostora i u krivom rasporedu. Najviše su pokušavali Payet i Pogba, uglavnom kroz individualne akcije, ali rješenja nisu pronalazili.

Francuska ima fenomenalan trojac u srcu vezne linije u Pogbi, Kanteu i Matuidiju, ali njima fali kreativnosti. Kante je primarno zadnji vezni, čija distribucija ide prvom do sebe, Matuidi pokušava trkom otvarati prostor, a Pogba najčešće "gazi" loptu i traži neracionalna rješenja. U takvoj igri najviše su profitirali Irci kojima Francuzi nisu uspjeli ozbiljnije zapucati na gol u prvih 45 minuta. Dapače, imali su i Irci neke prilike uglavnom iz prekida kao što je ovaj:

Irci izvode ubačaj sa strane (fotografija broj 3)
Irci izvode ubačaj sa strane (fotografija broj 3)

Ubačaj sa lijeve strane izvodi lijevi bek Ward. U sredini su četvorica francuskih igrača protiv jednog Irca - Murphyja. Međutim, sva četvorica su daleko od lopte i Murphy lakoćom dobiva zračni duel. U isto vrijeme na drugoj stativi imamo situaciju "1 na 1" s Evrom, ali i igrača koji sa ruba kaznenog prostora utrčava u prazan prostor nepraćen od svog čuvara. Srećom po Francuze lopta je u prijenosu zapela u bloku i nije prošla na drugu stativu. Odbila se natrag Murphyju na volej, ali Lloris sjajno brani.

Nekoliko puta su Irci kroz prekid pokušali ugroziti gol Francuske i svaki put je bilo problema, uglavnom zbog lošeg postavljanja obrambenih igrača.

Deschamps shvaća u čemu je problem i promjenama okreće utakmicu u korist Francuske

Odmah na poluvremenu Deschamps reagira i mijenja Kantea, zadnjeg veznog, za Comana, krilnog napadača. Značilo je to promjenu formacije iz 4-3-3 u 4-2-3-1, gdje su iza Girouda sada igrala tri igrača, s Griezmannom kao drugim napadačem, Comanom desno, a Payetom lijevo. Druga stvar, Pogba i Matuidi sada su činili par zadnjih veznih. Treća stvar, i ne manje bitna, Sagna i Evra, bekovi Francuske dobili su dozvolu za odlazak naprijed jer sa dva zadnja vezna lakše je kontrolirati prostor koji ostaje iza leđa bekova.

Puno bolji raspored Francuza u napadu (fotografija broj 4)
Puno bolji raspored Francuza u napadu (fotografija broj 4)

I onda, u 58. minuti Francuska stiže do izjednačenja nakon sjajne akcije.

Prvi gol Griezmana (fotografija broj 5)
Prvi gol Griezmana (fotografija broj 5)

Francuska sjajno radi "prebrojavanje" na desnoj strani, lopta dolazi do Sagne koji fantastično ubacuje za Griezmanna koji zabija glavom za 1:1. Ovdje vidimo (fotografija broj 5) da četiri Irca po inerciji idu prema svom golu i čuvaju Girouda, a Griezmann iz drugog plana dolazi i ostaje potpuno sam.

Odmah nakon toga, Francuska u potpunosti okreće rezultat, a strijelac je, pogađate, opet Griezmann.

Drugi gol Griezmanna (fotografija broj 6)
Drugi gol Griezmanna (fotografija broj 6)

Fanstastična duga lopta Ramija prema Giroudu koji dobiva skok protiv dva irska štopera i spušta loptu za Griezmanna koji potpuno sam dolazi iz drugog plana i rutinski pogađa za 2:1.

Nevjerojatno je da oba štopera idu na istu loptu, ali i da desni bek stoji ovoliko daleko od zadnje linije. Irce je u prvom poluvremenu krasila sjajna kompaktnost i blizina linija, a ovdje su se raširili i Francuzi su to kaznili.

Nakon pogotka više nije bilo sumnje da će Francuska proći dalje, bilo je pitanje samo hoće li ostati 2:1 ili će zabiti još koji do kraja. Kad je Duffy u 66. minuti srušio Griezmanna koji je išao jedan na jedan protiv golmana i dobio direktan crveni karton, priča je završena, a Francuska je do kraja samo čuvala rezultat protiv iscrpljenih i brojčano inferiornijih Iraca.

Deschamps na vrijeme promijenio, ali ostaje pitanje hoće li protiv boljih ekipa stići reagirati

Deschamps će morati razmisliti s kojim će sastavom izaći u sljedećoj utakmici. Naime, vjerojatno je da će sljedeći protivnik biti Engleska, a ako im se dogodi ovakvo prvo poluvrijeme, možda neće imati vremena za korigovanje. Kante, Matuidi i Pogba daju stabilnost, ali Francuska ima igrače s kojima bi trebala dominirati i ne treba od toga bježati.

Payet, Griezmann, Coman pa i Martial su igrači koji mogu napraviti puno, samo ih treba staviti u pravi kontekst. Hoće li se Deschamps usuditi izaći iz svojih okvira i taktiku podrediti svojoj ekipi kako bi iz nje izvukao maksimum, ili će ostati vjeran sebi i svaki put startati u sigurnijoj, ali poprilično napadački neuspješnoj varijanti? Na to pitanje morat će odgovoriti francuski strateg, a sigurno je na njegovim leđima veliki pritisak jer će biti izložen silnim kritikama ako ne ode do kraja.