{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Francusko ministarstvo sporta oslobodilo Blanca optužbi za rasizam

T
10.5.2011. u 13:17
0
1
Francusko ministarstvo sporta oslobodilo Blanca optužbi za rasizam
0
Francusko ministarstvo sporta oslobodilo Blanca optužbi za rasizam
Francuski nogometni selektor Laurent Blanc oslobođen je svih optužbi za rasizam u "slučaju rasnih kvota", saopćila je francuska ministrica sporta Chantal Jouanno.
"U istrazi ništa nije navelo na zaključak da je Laurent Blanc podržao praksu diskriminacije igrača na rasnoj osnovi", rekla je između ostalog Jouanno o rezultatima istrage koje je provelo francusko Ministarstvo sporta.

Podsjetimo, cijeli slučaj "rasnih kvota" izbio je u javnost nakon što je internetska stranica Mediapart.fr otkrila je da u budućnosti Francuski nogometni savez namjerava ograničiti broj djece useljeničkih roditelja, što se prvenstveno tiče tamnoputih i sjevernih, arapskih Afrikanaca, na 30 posto u ukupnom broju reprezentativaca u najmlađim francuskim selekcijama, počevši od U13-reprezentacije.

Blanca se teretilo da je aktivno sudjelovao na jednom od takvih sastanaka u novembru prošle godine, zajedno s tehničkim direktorom reprezentacije Francoisom Blaquartom, U21 selektorom Erickom Mombaertsom i U20 selektorom Francisom Smereckim.

"Laurent Blanc bio je po prvi put prisutan na takvom tipu sastanka. Nije bio organizator niti pilot. Nije ponudio nikakva mišljenja za razliku od ostalih sudionika koji su bili pripremljeni za debatu. Stoga, ništa ne upućuje da je Blanc počinio diskriminirajuće radnje", dodala je Jouanno.

Istragu u slučaju rasnih kvota sproveo je pored Ministarstva sporta i Francuski nogometni savez (FFF), a rezultati iste bit će poznati kasnije tokom dana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jesu li opravdane smjene trenera FK Sarajevo i FK Željezničar?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: