"The Che of Barca"
15

Francuski list L'Equipe prikazao revolucionara Messija kao Ernesta "Che" Guevaru

K. H.
Foto: Screenshot/Twitter
Foto: Screenshot/Twitter
Francuski L'Equipe na današnjoj naslovnici predstavio je Lionela Messija kao Ernesta Che Guevaru, kao prikaz trenutne situacije u katalonskom klubu koji je svim igračima smanjio platu za 70 posto.
Davne 1960. godine napravljena je fotografija "Guerrillero Heroico" koja će kasnije postati simbol revolucije i pobune i koju je javnost prvi put vidjela 1967. godine, a upravo fotografiju revolucionara Ernesta "Che" Guevare francuski list iskoristio je kao opis situacije u ovom klubu.

L'Equipe je na taj način prikazao Messija da se još jednom suprostavio upravi kluba i pokušao zaštiti sebe i svoje saigrače, a nije tajna da svlačionica Barcelone već duže vrijeme vodi pravi medijski rat protiv predsjednika kluba Josepa Marije Bartomeua koji navodno koristi bliske medije da pritisak s uprave kluba prebaci na igrače.

Tako je bilo i ovaj put, a kako su katalonski mediji vršili veliki pritisak na igrače Barcelone da pristanu na smanjenje plata usljed širenja pandemije koronavirusa i velikih gubitaka koje će klub imati, na kraju su igrači predvođeni Lionelom Messijem pristali na njihove uslove.

Ipak, Messi nije ostao dužan klubu, pa je u saopćenju za medije istakao da nije iznenađen što je uprava kluba pokušala staviti pritisak na igrače, koji bi, prema njegovim riječima, svakako pristali na smanjenje plata. Upravo zbog toga, L'Equipe je kapitena Barcelone objavio u liku revolucionara Ernesta "Che" Guevare.