Nogomet
0

Francuski kup: Četvrti naslov za Bordeaux

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Nogometaši Bordeauxa četvrti su put u klupskoj historiji osvojili Francuski kup. U petak su u finalu igranom na Stade de Franceu u Parizu pobijedili Evian s 3-2.

Bordeauxu je ovo prvi trofej nakon sezone 2008/09 kada je osvojio prvenstvo i bio pobjednik Liga kupa. Ujedno, današnjim je trijumfom izborio i nastup u Evropskoj ligi sljedeće sezone.

Junak Žirondinaca u petak je bio malijski napadač Cheick Diabate koji je najprije doveo svoju ekipu u vodstvo u 39. minuti, a potom je u 89. dao pobjednički pogodak za konačnih 3-2. Mogao se, međutim, Diabate pretvoriti i u antijunaka večeri jer je u 48. minuti promašio jedanaesterac, a ubrzo nakon toga je Evian izjednačio. Zanimljivo, Bordeaux je u nedjelju u prvenstvu savladao Evian s 2-1, a Diabate je i tom prilikom bio dvostruki strijelac.

Yannick Sagbo je u 51. minuti donio Evianu izjednačenje (1-1), da bi samo dvije minute kasnije Bordeaux opet poveo. Strijelac je bio Henri Saivet, a iz slobodnog mu je udarca asistirao Gregory Sertic.

Brice Djadjedje je u 70. minuti donio Evianu novo izjednačenje, da bi u samoj završnici spomenuti Diabate osigurao Bordeauxu prvi naslov u Francuskom kupu nakon 1987. godine.

Francuski kup, finale:

Bordeaux - Evian 3-2 (Diabate 39, 89, Saivet 53 / Sagbo 51, Djadjedje 70)