Obraćanje glasnogovornika
80

Francuska vlada osudila potez Hamulića i saigrača da ne podrže LGBT osobe: Homofobija je zločin

E. B.
Said Hamulić
Said Hamulić
Toulouse je jučer remizirao u 35. kolu francuske Ligue 1 protiv Nantesa (0:0), a trener Philippe Montanier nije mogao računati na trojicu nogometaša koji su odbili igrati.

Potencijalni reprezentativac Bosne i Hercegovine Said Hamulić, te njegovi saigrači Zakaria Aboukhlal i Moussa Diarra su odbili učestvovati u akciji francuske lige u borbi protiv homofobije, te nositi posebne dresove sa duginim bojama u znak podrške LGBTIQ+ zajednici.

Najvaljeno je da su isti potez namjeravali uraditi i Fares Chaibi i Logan Costa, no oni su ipak promijenili mišljenje i došli na jučerašnju utakmicu.

Osim Hamulića, Aboukhlala i Diarre, na jučerašnju utakmicu je odbio doći i nogometaš Nantesa Mostafa Mohamed.

U francuskoj vladi, u najmanju ruku, nisu oduševljeni ovakvim ponašanjem nogometaša.

Glasnogovornik vlade Francuske Olivier Veran je u emisiji "Telematin" na TV kanalu France 2 oštro osudio one koji su odbili igrati u dresovima s druginim bojama.

"To je grozno. Čitao sam ranije članak u kome je jedan trener rekao da je homofobija mišljenje. Ne, homofobija je zločin. To je anahrono. Živimo u vremenu gdje je svako slobodan da bude ono što želi", rekao je Veran.

On je istakao kako bi on kaznio igrače koji su odbili pružiti podršku LGBT osobama.

"Da sam ja trener, rekao bih igračima da je važno da obuku te dresove jer na taj način šalju mladim osobama. Mnoge mlade osobe su žrtve homofobije i svaka podrška im je dobrodošla", poručio je Veran.

Za sada nije poznato da li će nabrojani nogometaši biti kažnjeni zbog odbijanja pružanja podrške LGBTIQ+ osobama.