Kvalifikacije
20

Francuska, Turska i Ukrajina blizu plasmana na Euro, Andora prekinula niz od 16 mečeva bez pobjede

E. B.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Večeras su odigrani susreti kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine u grupama A, B i H, a korak bliže plasmanu na smotru najboljih evropskih reprezentacija napravili su Francuska, Turska i Ukrajina.

Grupa A

Nogometaši Češke savladali su Englesku nakon preokreta i zakomplikovali situaciju u grupi A, te se plasmanu na Euro uz ove dvije selekcije ima pravo nadati i Kosovo koje je u ovom kolu bilo slobodno.

Kane je doveo Gordi albion u vodstvo iz penala u 5. minuti, no već u 9. Brabec je pogodio za 1:1. Konačnih 2:1 postavio je Ondrašek u 85. minuti susreta.

Crna Gora i Bugarska odigrali su susret u Podgorici koji je završen bez pogodaka.

Grupa B

Ukrajina je savladala Litvaniju rezultatom 2:0 pogocima Malinovskog u 29. i 58. minuti i na taj način je stigla na korak do plasmana na Euro. Da Ukrajinci ne odu na Evropsko prvenstvo potrebno je da izgube oba preostala duela protiv Portugala i Srbije, s tim da Srbija mora slaviti sa više od 5 pogodaka razlike, što je zaista teško očekivati da se desi.

Portugal je rutinski savladao Luksemburg rezultatom 3:0, a u strijelce su se upisali Silva (16.), Ronaldo (65.) i Guedes (89.).

Srbija je bila slobodna.

Grupa H

Francuska i Turska su ostale na čelu ove grupe zahvaljujući minimalnim pobjedama 1:0. Francuska je slavila na Islandu pogotkom Girouda iz penala u 66.minuti, dok je Turskoj pobjedu u 90. minuti nad Albanijom donio Tosun.

Andora je upisala pobjedu nakon 16 takmičarskih utakmica savladavši Moldaviju rezultatom 1:0. Pogodak za pobjedu Andore nakon više od dvije godine postigao je Vales u 63. minuti susreta.