Vahid Halilhodžić
0

INTERVJU / "Francuska je u problemima, Rumuni su lošiji od BiH"

Razgovarao: Edin Isanović
Foto: AP
Foto: AP
Rekacije nakon žrijebanja za Evropsko prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini ne jenjavaju. Kao što je poznato BiH je u grupi sa Francuskom, Rumunijom, Bjelorusijom, Albanijom i Luksemburgom. Neki će reći da smo previše skloni euforiji. Drugi će savjetovati da trebamo biti tihi, ali hrabri na travnjaku. No, nadamo se da će selektor Safet Sušić pronaći put do kontonentalne smotre. Svoj komentar dao nam je i Vahid Halilhodžić, aktuelni selektor Obale Slonovače i jedan od najboljih bh. stratega.

"Dobar je žrijeb, zadovoljan sam. BiH je u ovom trenutku kvalitetnija od Rumunije, Bjelorusije, Albanije i Luksemburga. Po mom sudu Trikolori su prvi favoriti za lidersku poziciju, zaslužuju najveći respekt, ali pošto sam dugo u Francuskoj znam sva dešavanja. Naime, oni imaju mnogo problema i nije isključeno da ponovo podbace . Mislim da će BiH konačno otići na jedno veliko takmičenje“, počinje razgovora za naš portal Halilhodžić.

Spomenuli ste probleme Francuza. Na šta konkretno mislite?

Vodila se velika polemika oko toga da li na selektorskoj klupi treba ostati Raymond Domenech. Ima dosta problema u samoj ekipi, izgubila se harmonija među igračima. Svi su mogli vidjeti da su plasman na Svjetsko prvenstvo izborili na diskutabilan način. To je nanijelo ogromnu štetu francuskom nogometu. Kada sam bio na izvlačenju grupa za planetarnu nogometnu smotru na izgovor imena Francuska prolomio se veliki zvižduk. Ako ne naprave očekivan rezultat u Južnoafričkoj Republici siguran sam da će biti određenih promjena.

Koliko je važno uzeti kompletan plijen na otvaranju kvalifikacija?

Važno je strahovito. To bi donijelo dosta samopouzdanje, bilo bi neuporedivo lakše u nastavku. Vjerujem da će bh. reprezentativci igrati dobro. To bi nas uistinu trebalo dovesti u situaciju da prebrodimo grupu, u šta duboko vjerujem. Ostajete li šef državne nogometene selekcije Obale Slonovače?

Svakako, zašto ne bih bio?

Bili ste u fokusu. Neki mediji su prenijeli da ćete biti smijenjeni?

To su samo želje pojedinih novinara. Ima tu dosta i politike. Ipak, za vrijeme mog mandata reprezentacija je izgubila samo jednu utakmicu. Znam, neki će reći da je upravo taj dvoboj najvažniji. No, svi smo bili razočarani nakon poraza od Alžira. Sve smo imali pod kontrolom do posljednjih nekoliko minuta. Poslije primljenog izjednačujućeg pogotka uvukla se nesigurnost. Kasnije se igra raspala. Spomenuo bih još i to da nam je poništen čist pogodak. Na kraju smo čestitali suparniku. I meni je to sve teško palo, ali šta se može, život ide dalje.

Za kraj nam recite kako su igrači reagovali nakon napada na reprezntativce Toga? Bili su uplašeni. Neki su željeli da se vrate. Ja sam im u svlačionici pričao o ratu u BiH i o mom boravku u Mostaru. Ostala mi je upečatljiva slika kako su me pažljivo slušali i gledali.