Disciplinska komisija odlučila
0

FK Sarajevo mora platiti 6.500 KM, a Željezničar 3.000 KM

Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Na današnjem zasjedanju Disciplinske komisije Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine donesene su odluke o sankcionisanju klubova zbog propusta u 7., 8. i 9. kolu Premijer lige BiH, kao i prvim utakmicama osmine finala Kupa BiH.

Fudbalski klubovi Leotar i Sarajevo kažnjeni su sa po 1.500 KM za propuste u utakmici 7. kola, Sarajevo zbog upotrebe pirotehničkih sredstava i njihovog ubacivanja u ograđeni dio terena za igru, a Leotar zbog isticanja uvredljivog transparenta sa političkom porukom.

Mostarski Velež kažnjen je sa 2.000 KM zbog loše organizacije utakmice protiv GOŠK-a iz Gabele, kada su domaći navijači ubacivali tvrde predmete na teren.

U 7. kolu Premijer lige propuste su napravili i Široki Brijeg, čiji su navijači u utakmici protiv Olimpica upotrebljavali baklje i petarde i skandirali nacionalističke parole. Kazna njihovom klubu iznosi 2.500 KM.

FK Borac i FK Rudar Prijedor također će morati platiti novčane kazne. Borac 1.000 KM zbog upotrebe pirotehnike, a Rudar 3.500 KM zbog uvredljivog transparenta i skandiranja u kojem je omalovažavan predsjednik Saveza.

U 8. kolu kažnjeni su ovi klubovi: HŠK Zrinjski - 1.000 KM zbog pirotehnike u meču protiv GOŠK-a, FK Radnik - 1.000 KM zbog kašnjenja sa početkom utakmice protiv Slavije i neprovođenja odluka nadležnih organa, FK Čelik - 1.000 KM zbog propusta u organizaciji utakmice i uvredljivog navijanja Robijaša protiv Željezničara, te FK Željezničar - 3.000 KM zbog baklji i petardi, te njihovog ubacivanja u teren.

Pokrenut je i disciplinski postupak protiv FK Sarajevo za utakmicu protiv Širokog Brijega, a traži se očitovanje uz suspenziju svih službenih lica do okončanja postupka, zbog propusta u u obavljanju dužnosti na utakmici.

Disciplinska komisija je u 9. kolu zabilježila propuste Širokog Brijega, Veleža, Sarajeva i Borca. Široki mora platiti 1.000 KM, Velež 2.000 KM, Borac 1.000 KM, a Sarajevo zbog pirotehnike i njenog ubacivanja u teren, uslijed čega je povrijeđen igrač Travnika, te je susret prekinut na tri minute. Navijači Sarajeva na Piroti su također lomili plastične stolice po završetku meča, te je kazna za FK Sarajevo za te prekršaje 5.000 KM.

Igrač Slavije Zoran Kokot u meču protiv Čelika dobio je crveni karton, za šta je kažnjen neigranjem tri utakmice.

Za susret osmine finala Kupa BiH, koji je odigran između Zrinjskog i Sarajeva, domaćin je kažnjen sa 1.000 KM zbog upotrebe pirotehnike, a igrač Sarajeva Ivan Sesar pauzirat će dvije utakmice nakon dobijanja crvenog kartona, objavljeno je iz Nogometnog saveza BiH.