Bordo div
1.1k

FK Sarajevo konačno počinje ličiti na klub kakav je trebao biti po dolasku Tana

Piše: O. T.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Prvo mjesto na tabeli, spoj mladosti i iskustva na terenu, novi ugovori za ponajbolje igrače i renomirano ime na klupi konačno je ono što možemo pronaći na Koševu, a to je valjda i bio cilj FK Sarajevo kada je malezijski milijarder Vincent Tan prije pet godina stigao u klub.

Sarajevo je od dolaska Tana najavljivalo dominaciju u bh. nogometu, očekivanja su rasla i do ciljeva koji se zovu plasman u grupnu fazu evropskih takmičenja. Potpisivani su skupocjeni ugovori, dovođeni igrači koji su po reputaciji daleko iznad Premijer lige BiH, napravljen je i jedan milionski izlazni transfer, osvojeni su titula i Kup, ali u periodu od dolaska Tana ipak nisu ispunjena početna očekivanja. Jedna titula prvaka države i jedan Kup malo su i bez imućnog vlasnika.

Najveći napredak Sarajevo je ostvarilo kroz akademiju nogometa gdje je zaista napravljen pomak i to se jasno vidi po rezultatima selekcija u omladinskom pogonu kluba. Međutim, nedostajalo je da omladinci iz akademije konačno počnu dobijati pravu šansu u prvom timu, da ne napuštaju klub prije nego skupe desetak nastupa za prvi tim.

Boljka koju u Sarajevu nisu uspjeli izliječiti ni u Tanovoj eri jesu redovne promjene trenera i igrača. Postalo je teško i pamtiti ko je sve igrao za Sarajevo i ko je sve vodio Sarajevo. U međuvremenu napravljene su i promjene u čelništvu kluba. Dakle, nije napravljen kontinutitet koji je neophodan da klub napravi bilo kakav iskorak.

Ova sezona mogla bi biti prekretnica za Sarajevo, ove sezone konačno vidimo rezultate i poteze koji odlikuju napredan klub. Sarajevo je pod vodstvom Husrefa Musemića osvojilo prvo mjesto u jesenjem dijelu prvenstva s pet bodova prednosti u odnosu na Zrinjski. Igralo je napadački, izgubilo samo dva puta u 19 kola i usput postiglo čak 43 gola.

Uz to je u svom sastavu Sarajevo redovno imalo barem četiri igrača do 21 godine, među kojima su oni koji sada čine odbranu mlade reprezentacije BiH (Vladan Kovačević, Nihad Mujakić, Halid Šabanović i Selmir Pidro).

Kao šlag na sve urađeno stigli su novi ugovori za Amara Rahmanovića (24), Benjamina Tatara (24) i Krstu Velkoskog (30). Ono što je posebno upečatljivo kod novih ugovora jeste da ova tri nova ugovora ističu na ljeto 2021. godine što povećava šansu i za eventualnu prodaju ovih igrača, posebno Rahmanovića i Tatara.

Koliko je uspješna polusezona iza Bordo tima dokazuje i transfer Nihada Mujakića (20) u belgijski Kortijk za iznos od milion eura. Sarajevo je na taj način zaokružilo uspješan posao i na terenu, kao i van terena te napravilo sjajan temelj za budućnost. U svemu tome potrebno je pohvaliti i rad koordinatora sportskog segmenta Emira Hadžića.

Kako stvari stoje, jedini igrač na kojem ova Uprava neće profitirati od transfera je Joachim Adukor (25) kojem ugovor ističe na kraju sezone i sve su prilike da će on bez odštete napustiti klub. U svakom slučaju, već je pohvalno to što su iz Sarajeva pogodili s dovođenjem takvog igrača koji se smatra ponajboljim zadnjim veznjim igračem lige.

Izuzev Adukora, Sarajevo sa svim važnijim igračima ima ugovore na još po minimalno godinu i po dana; Sarajevo također ima i rezultat kao i zavidan broj mladih igrača koji imaju veliku ulogu u timu. Sve to je šansa da Bordo tim konačno ostvari kontinuitet odličnih rezultata u Premijer ligi, da podigne ljestvicu u evropskim takmičenjima i da paralelno s tim sve skuplje prodaje svoje igrače.

Sarajevo sada liči na klub koji je mnogo bolji od kluba koji je u pet godina osvojio jednu titulu, jedan Kup i koji je velike talente kao što su Haris Duljević i Samir Radovac pustio da bez odštete napuste klub.