Nogomet
120

FK Sarajevo danas slavi 68. rođendan

Piše: N. J.
Tim koji se suprotstavio Manchester Unitedu
Jedan od najuspješnijih bh. timova, FK Sarajevo, osnovan je 24. oktobra 1946. godine i danas slavi 68. rođendan.

Klub sa Koševa je u sezoni 1964/65. osvojio drugo mjesto u nekadašnjoj jugoslavenskoj ligi, a u sezoni 1966/67. je postao prvi klub iz BiH koji je osvojio titulu prvaka bivše Jugoslavije. Titula je ovjerena pred više od 30.000 gledatelja na Koševu gdje je Sarajevo pobijedilo Čelik 5:2 i tako osvojilo titulu.

U ovoj sezoni, koja važi za najuspješniju u historiji kluba, Sarajevo je u finalu Kupa eliminisano od Hajduka. Također, to je i sezona u kojoj je legenda FK Sarajevo Asim Ferhatović Hase okončao svoju karijeru, odigravši tek pet kola. Među igračima koji su te sezone nosili dres Sarajeva bili su Ibrahim Sirćo, Mirsad Fazlagić, Fuad Muzurović, Vahidin Musemić, Boško Antić, Svetozar Vujović, Refik Muftić...

Susreti sa Manchester Unitedom

Nakon osvojene titule Sarajevo je u prvom kolu Kupa evropskih fudbalskih šampiona eliminisalo Olympiakos iz Nikozije, a potom je eliminisano od Manchester Uniteda. Prva utakmica na Koševu završena je 0:0, a United je na Old Traffordu pobijedio 2:1 i tako eliminisao FK Sarajevo.

Drugu titulu prvaka bivše Jugoslavije Sarajevo je osvojilo u sezoni 1984/85. Bila je to generacija predvođena kapitenom Predragom Pašićem, koji je te sezone proglašen i za najboljeg igrača prvenstva. Titula je ponovo ovjerena na Koševu, gdje su izabranici Boška Antića pred 40.000 gledatelja pobijedili Crvenu zvezdu 2:1 i stigli do druge titule u jugoslavenskoj ligi. Golove u toj utakmici su postigli Husref Musemić i Dragan Jakovljević. Uslijedilo je veliko slavlje na stadionu, ali i na ulicama Sarajeva.

Prvak Bosne i Hercegovine klub s Koševa prvi put postaje u sezoni 1998/99., kada je Bordo tim s klupe predvodio Nermin Hadžiahmetović. Drugu titulu prvaka BiH FK Sarajevo je osvojilo u sezoni 2006/07. a trener je bio Husref Musemić. Titula je ovjerena na Koševu pred 30.000 gledatelja, a savladana je ekipa Radnika sa visokih 5:0.

Bordo tim je osvajao Kup BiH u sezonama 1997., 1998., 2002. i 2005. (u nekoliko navrata eliminisani su u finalu). Superkup je završio u vitrinama 1997. godine.

Koševski premijerligaš imao je dosta uspjeha na međunarodnoj sceni u postratnom periodu. Ostvarili su nekoliko zapaženih pobjeda u kvalifikacijama za Evropsku ligu, te za Ligu prvaka.

Igrali pred 120.000 gledatelja

Navijači se rado sjećaju eliminacije češke Sigme, Genka, Orebra, Helsingborga, Spartaka iz Trnave, Levskog, Atromitosa...

Kada je riječ o rekordima, FK Sarajevo je pred najviše gledatelja igrao 31. augusta u Katovicama u Poljskoj protiv selekcije Katovica. Susret je odigran pred 120.000 gledatelja, a završen je 2:2.

U ovoj sezoni, nogometaši Sarajeva jurišaju na novi trofej u prvenstvu, koji navijači čekaju još od 2007. godine. Trenutni zaostatak za liderom Širokim Brijegom iznosi šest bodova.