Liga prvaka
16

FK Sarajevo bez prevelikog rezultatskog imperativa gostuje kod Celtica u Škotskoj

K. H.
Detalj s prve utakmice između Sarajeva i Celtica (Foto: H. M./Klix.ba)
Detalj s prve utakmice između Sarajeva i Celtica (Foto: H. M./Klix.ba)
Prvak BiH u nogometu FK Sarajevo večeras će od 20:45 sati na Celtic Parku u Glasgovu igrati uzvratni meč 1. pretkola Lige prvaka protiv prvaka Škotske - ekipe Celtica, koja će u ovom susretu braniti prednost od 3:1 ostvarenu na Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović Hase" u Sarajevu prije osam dana.

Bordo tim bez prevelikog rezultatskog imperativa putuje u daleku Škotsku na uzvratni susret 1. pretkola Lige prvaka, a nakon poraza od 3:1 u prvom meču na svom terenu šanse za prolazak prvaka BiH u 2. pretkolo ravne su pravom sportskom čudu.

Ipak, zahvaljujući novim pravilima UEFA-e, gotovo neizbježno ispadanje iz najelitnijeg nogometnog takmičenja u Evropi neće biti i kraj evropskog puta za FK Sarajevo, a izabranike Husrefa Musemića nakon igranja u Ligi prvaka očekuje nadmetanje u okviru Evropske lige gdje će sretnim odabirom direktno ići u 3. pretkolo, odnosno pretkolo prije play-offa za grupnu fazu.

S obzirom na takve okolnosti, uzvratni meč protiv Celtica prvaku BiH može poslužiti kao dodatni test i prilika da ekipa stekne jedno vrijedno iskustvo, kako bi se što je moguće bolje spremila za nastavak igranja u Evropskoj ligi, ali i obaveze u Premijer ligi BiH gdje će već u prvom kolu u nedjelju igrati protiv Zrinjskog.

U prvom susretu protiv Celtica Sarajevo je odigralo sjajno prvo poluvrijeme, Bordo tim je u potpunosti zaustavio sve napade velikana iz Škotske i čak je u 29. minuti golom Oremuša stigao u vodstvo, no slavlje na najvećem bh. stadionu trajalo je samo šest minuta jer je Johnston sjajnim udarcem iskoristio prvu malu neopreznost u odbrani i pogodio za poravnanje.

U drugom poluvremenu Celtic je dodao u brzinu više, igrači škotskog kluba iskoristili su vidljivo bolju fizičku spremu u odnosu na bh. tim i s dva majstorska pogotka; prvo Edouarda, a zatim i Sinclaira, ostvarili su odličan rezultat i velikom prednošću dočekat će uzvratni meč na svom Celtic Parku.

Nakon utakmice na Koševu trener Sarajeva Husref Musemić, kao i brojni igrači Bordo kluba, bili su izuzetno zadovoljni prikazanim u prvih 45 minuta, a svi zajedno bili su svjesni da je Celtic ipak prevelik zalogaj i da bi sve osim časnog poraza bilo ravno čudu. Upravo s tim razmišljanjem Musemić je prije polaska u Škotsku i najavio uzvratni meč 1. pretkola rekavši kako očekuje od svojih igrača da svih 90 minuta odigraju kao prvo poluvrijeme na Koševu.

"Još jedna velika utakmica, a rezultat znamo kakav je. Želimo odigrati onako kako smo odigrali u prvom poluvremenu na Koševu i tu igru 'produžiti' na drugo poluvrijeme. Celtic kažnjava svaku moguću grešku, naivno smo primili golove. Iz svake utakmice se nešto nauči. Neće biti lako, ovo su utakmice za koje se živi, a ambijent će biti pravi nogometni. Nadam se da će igrači dati maksimum i da su uvidjeli gdje su griješili", izjavio je Musemić.

Bordo tim sigurno očekuje paklena atmosfera na Celtic Parku na kojem se očekuje više od 50.000 domaćih navijača, ali upravo takav ambijent i uslovi u kojim će se igrati mogu biti ozbiljna škola za prvaka BiH kada je riječ o nastavku sezone.

Trener Celtica Neil Lennon također je upozorio da još uvijek ništa nije gotovo kada je riječ o ovom dvomeču i da njegovi igrači moraju biti maksimalno koncentrisani te da moraju pokazati poštovanje prema prvaku BiH.

"Želimo izaći na teren i pokušati ostvariti pobjedu, ali također i pokazati poštovanje prema protivniku. U ovom takmičenju nema laganih timova, imamo lijepu prednost, ali još ništa nije gotovo. Nadam se da možemo biti još oštriji i agresivniji nego u prvoj utakmici", rekao je trener Celtica na konferenciji za medije uoči večerašnjeg susreta.

Meč između Celtica i Sarajeva igra se na stadionu Celtic Park u Glasgovu od 20:45 sati, a glavni sudija meča je Alain Durieux iz Luksemburga. Tekstualni prijenos utakmice iz Škotske možete pratiti na portalu Klix.ba.