Naveli su i razloge
393

FK Borac zabranio dolazak navijača Sarajeva na subotnji duel u Banjoj Luci

E. B.
Foto: FK Borac
Foto: FK Borac
Fudbalski klub Borac je zabranio dolazak navijača Sarajeva na subotnji susret Premijer lige Bosne i Hercegovine.

Derbi susret 28. kola Premijer lige igra se ovog vikenda na Gradskom stadionu u Banjoj Luci, no njemu neće prisustvovati navijači Bordo tima.

Borac je odlučio zabraniti dolazak navijača Sarajeva iz sigurnosnih razloga.

Kako je navedeno, čelnici Borca su se odlučili na taj potez zbog "trenutne političke situacije i ispada pojedinih navijača Sarajeva na prijašnjim utakmicama", te "mogućnosti pojave verbalne nacionalističke ili političke provokacije gledalaca", kao i "mogućnosti upotrebe nacionalističkih zastava i transparenata sa političkim porukama".

I dok su prva dva razloga donekle razumljiva iako definitivno nisu valjana za ovako drastičnu odluku, posebno je ironično to što bi čelnicima Borca smetalo potencijalno nacionalističko ili političko provociranje s obzirom da se upravo na njihovom stadionu godinama veličaju ratni zločinci i pjevaju pjesme nedolične civilizovanom svijetu, a to su još jednom dokazali i posljednji ispadi s podrškom Rusiji u agresiji na Ukrajinu.

Subotnji susret koji počinje u 17 sati bi mogao biti ključan u borbi za treće mjesto i izlazak u evropska takmičenja. Banjalučani trenutno imaju sedam bodova prednosti nad Sarajevom i pobjedom bi skoro sigurno osigurali Evropu.