Kvalifikacije za EP
139

Finska sigurna protiv Armenije, znatno umanjene šanse Zmajeva za plasman na Euro

N. K.
Foto: AFP
Foto: AFP
Reprezentacija Finske pobijedila je u Turkuu u okviru 8. kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo selekciju Armenije rezultatom 3:0 i tako napravili veliki korak ka ostvarivanju svog cilja da se naredne godine nađe na smotri najboljih ekipa Starog kontinenta.

U prvom poluvremenu gledali smo odličan nogomet. Finci su stvorili ogroman broj prilika, ali su i gosti u nekoliko navrata ozbiljno zaprijetili.

Na gol se čekalo do 31. minute kada je mrežu Armenije zatresao Jensen nakon greške gostujućeg golmana. Ujedno je 1:0 bio i rezultat prvog poluvremena.

Finci su i u nešto lošijem drugom poluvremenu držali kontrolu lopte, ponovo su imali nekoliko dobrih šansi, a Pukki je pola sata prije kraja meča na asistenciju Pohjanpala udvostručio prednost.

Foto: AFP
Foto: AFP

Konačnih 3:0 postavio je sjajni Pukki dvije minute prije kraja meča.

Finci su ostali na drugom mjestu grupe J s 15 osvojenih bodova, dok Armenija i BiH imaju po 10. Međutim, Zmajevi imaju utakmicu manje koju će večeras od 20:45 odigrati protiv Grčke u Atini.

Reprezentacija Finske tako i dalje odlučuje sama o svojoj sudbini i uz dvije pobjede u posljednja dva kola plasirat će se na Euro. Prvo 15. novembra dočekuju Lihtenštajn, dok će tri dana kasnije gostovati Grčkoj. S druge strane, izabranici Roberta Prosinečkog dočekuju Italiju i gostuju Lihtenštajnu.

Tabela: