Madrid
73

Tok utakmice / Finale Lige prvaka: Tottenham - Liverpool 0:2

Piše: K. H.
Foto: AFP (Foto: EPA-EFE)
Foto: AFP (Foto: EPA-EFE)
Nogometaši Tottenhama i Liverpoola noćas su u Madridu igrali finalnu utakmicu Lige prvaka, a tekstualni prijenos utakmice uz fotografije i video zapise mogli ste pratiti na portalu Klix.ba.

90+5' - Kraj! Liverpool je novi prvak Evrope, šesti put u svojoj historiji!

90+2' - Tottenham je imao dvije prilike, ali je Alisson još jednom pokazao zašto je jedan od najboljih golmana na svijetu.

89' - Origi je primio jednu loptu na lijevoj strani nakon kornera za Liverpool, a onda sjajnim udarcem postiže pogodak za 2:0.

88' - Goooooooooool! Origi postiže drugi pogodak za Liverpool čime je riješio pitanje pobjednika i prvaka Evrope!

85' - Eriksen je šutirao, ali Alisson još jednom na visini zadatka.

83' - Igrači Tottenhama traže penal, ali je sudija Skomina svirao slobodan udarac na ivici kaznenog prostora.

81' - Son je još jednom šutirao, ali jako loše.

80' - Dvije prilike za Tottenham. Prvo je Son šutirao s distance, Alisson brani, a onda u nastavku akcije Moura pokušava, no golman Liverpoola opet na pravom mjestu.

79' - Dele Alli je šutirao glavom nakon centaršuta Trippiera s desne strane, ali preko gola.

75' - Son je sada krenuo prema golu Liverpoola, ušao je skroz u kazneni prostor, ali je Van Dijk u posljednji trenutak izbio tu loptu.

73' - Tottenham sada prijeti, Alli je pokušao, no Alisson bez problema hvata loptu.

71' - Još jedan dobar napad Liverpoola, Salah je bio na lijevoj strani, pokušao je pronaći Origija i Manea, ali ništa od svega toga.

69' - Velika prilika za Liverpool, Millner je šutirao, ali lopta odlazi pored gola.

68' - Igra se s puno prekida, Liverpoolu to odgovara jer ima prednost, dok igrači Tottenhama moraju krenuti puno ofanzivnije.

66' - Harry Winks je napustio igru, a umjesto njega na terenu je Lucas Moura. Nešto više od 25 minuta do kraja finala Lige prvaka.

64' - Kapiten Tottenhama Harry Kane još uvijek nije napravio ništa u ovom meču.

62' - Wijnaldum napušta igru, Millner je na terenu.

61' - Tottenham pokušava, napada prema golu Liverpoola, ali bez konkretne prilike. Očekuje se ulazak Lucasa Moure.

59' - Firmino je izašao iz igre, na terenu je heroj uzvratne utakmice protiv Barcelone - Origi.

58' - Nakon trećeg, kojeg je očistio Alisson, Tottenham će imati i četvrti korner. Ovaj put šutirao je Vertonghen, ali bez opasnosti.

57' - Son je probio po desnoj strani, ali je Robertson izblokirao njegov pokušaj centaršuta i Totteham će imati korner.

54' - Dele Alli je imao veliku priliku na drugoj strani, bio je u odličnoj poziciji da postigne pogodak, ali je bio neodlučan i odbrana Liverpoola je to izblokirala.

54' - Odličan napad Liverpoola, Salah je bio u opasnoj situaciji, ali je u posljednji trenutak izblokiran. U nastavku napada Robertson je dobro centrirao, no Lloris hvata loptu.

53' - Fabinho je pokušao s nekih 25-30 metara, ali uz pomoć bloka Lloris je uhvatio loptu.

52' - Dobar napad Tottenhama čijih je pet igrača bilo u završnici, ali je Winks upropastio sve i izgubio je loptu.

49' - Liverpool se oslobodio početnog pritiska i igra se trenutno odvija na centru igrališta.

47' - Tottenham je odmah visoko izašao na odbranu Liverpoola i pokušavaju u prvim minutama drugog poluvremena stići do poravnanja.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme, Liverpool iz druge minute ima vodstvo od 1:0.

Kraj prvog poluvremena

45' - Dvije minute sudijske nadoknade.

45' - Eriksen je sada šutirao, ali visoko preko gola i bez opasnosti po gol Alissona.

43' - Harry Kane se nije vidio u prvom poluvremenu, grozna utakmica kapitena Tottenhama za sada.

40' - Liverpool u ovim trenucima kontroliše loptu i kruži oko gola Tottenhama. Peti korner za Liverpool.

37' - Robertson se sada ubacio i šutirao s nekih 20 metara, ali Lloris brani njegov pokušaj.

35' - Deset minuta do kraja prvog poluvremena, Redsi još uvijek imaju vodstvo iz 2. minute.

33' - Napokon dobar napad Tottenhama, ali je odbrana Liverpoola u posljednji trenutak izbila loptu.

27' - Tempo igre je malo pao. Za sada nema opasnosti prema jednom ili drugom golu i igra se odvija na centru igrališta.

25'- Liverpool još uvijek vodi 1:0. Lopta je opet u nogama ekipe iz Londona.

22' - Sjajan centaršut Robertsona s lijeve strane prema Salahu, ali je Rose u posljednji trenutak izbio loptu.

20' - Pokušaj Salaha s distance, ali odbrana Tottenhama je to blokirala i bit će drugi korner za Redse. Kao i prvi put, Lloris je izbio loptu u polje.

19' - Dobar napad Tottenhama, Son je imao priliku ugroziti gol Alissona, ali mu je Alexander-Arnold oduzeo loptu u posljednji trenutak.

17' - Odličan pokušaj Alexander-Arnolda s distance, ali odlazi malo pored gola Llorisa. Susret je nakratko prekinula jedna djevojka koja je polugola utrčala na teren.

14' - Tottenham nešto bolji u ovim trenucima. Imaju loptu u posjedu, ali ne mogu napraviti pravu priliku. Pogodak iz druge minute očigledno je šokirao igrače Mauricija Pochettina.

12' - Oštar start Matipa na Kaneu, ali bez žutog kartona.

10' - Dobra duga lopta prema Maneu, ali Trippier stiže prije Senegalca i izbija loptu u korner. Nakon centaršuta, Lloris je izbio loptu.

7' - Tottenham trenutno kontroliše loptu i traži priliku da ugrozi gol Alissona.

5' - Prvi korner na utakmici, izvest će ga igrači Tottenhama, ali bez većih problema za odbranu Redsa.

3' - Tottenham odmah nakon pogotka pokušava doći do izjednačenja, ali se Liverpool dobro brani.

2' - Gooooooooooooooool! Liverpool vodi rezultatom 1:0, Salah je s penala bio precizan.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

2' - Salah je preuzeo odgovornost i on će pucati penal.

1' - Penal za Liverpool u 23 sekundi! Mane je pokušao centrirati, lopta pogađa Sissokoa u ruku i sudija Skomina pokazao je na bijelu tačku.

1' - Meč je počeo, prvi s centra krenuli su igrači Liverpoola.

21:00 - Sve je spremno za početak finala Lige prvaka između Tottenhama i Liverpoola.

20:58 - Meč će početi minutom šutnje u znak sjećanja na preminulog Josea Antonija Reyesa koji je danas stradao u saobraćajnoj nesreći.

20:58 - Igrači su na terenu, stadion je ispunjen do posljednjeg mjesta i uskoro se očekuje početak ovog velikog duela.

20:56 - Ceremonija otvaranja je završena, igrači izlaze na teren i uskoro se očekuje početak meča.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

20:53 - Navijače na stadionu Wanda Metropolitano zabavlja pop-rock grupa Imagine Dragons iz Las Vegasa. Zaista spektakularan prizor.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

20:45 - Finale Lige prvaka igra se za 15 minuta, a ubrzo će početi ceremonija otvaranja.

20:40 - Trener Tottenhama s druge strane kaže da njegovi igrači žele ispisati historiju.

"Sve teškoće s kojima smo se suočili učinile su nas jačima kao grupu, kreativniji smo i pokazali smo da se vjera i naporan rad isplate u nogometu. Pokazali smo koliko smo takmičarski nastrojeni i koliko smo jaki kao tim. Nismo mogli da dovedemo nove igrače i odlučili smo da nikoga i ne prodamo. Prodali smo samo Mousu Dembelea jer je želio da igra u Kini. Nismo mogli da igramo na svom stadionu skoro cijele sezone. Želimo da ispišemo historiju nogometa i znamo šta treba da uradimo", rekao je Pochettino.

Svi Pochettinovi igrači konačno su zdravi uključujući i kapitena Harryja Kanea, heroja iz polufinala Lucasa Mouru i Heung-min Sona.

"Neće biti lagano donijeti odluku. Možeš da izvedeš samo 11 igrača na teren i to je najbolnije. Bitna će nam biti i energija onih koji ne budu na terenu. Nogomet je kolektivni sport, ali boli kada ne mogu svi da se nađu u timu", rekao je menadžer Tottenhama.

20:36 - Liverpoolov menadžer Jurgen Klopp smatra kako njegova ekipa nije favorit u finalnom duelu Lige prvaka protiv Tottenhama.

"Bio bih lud kada bih mislio da imamo prednost. Znam da ljudi pričaju da smo mi favoriti jer smo osvojili više bodova u ligi. Međutim, obje naše utakmice su završene rezultatom 2:1. Nema tu nikakve prednosti pred ovaj susret", rekao je Klopp.

Nijemac je izgubio dva puta u finalu Lige prvaka s Borussijom i s Liverpoolom te se i tome priča ovog duela.

"U ta dva finala su sve okolnosti bile drugačije. Ekipe su bile drugačije. Ukoliko sam ja bio razlog za poraze u svim finalima, onda imamo razloga za brigu. Prošle godine je presudio nevjerovatan pogodak Garetha Balea i dva čudna gola koja u normalnim okolnostima ne bismo primili. Godinu smo stariji. Igrači kao Trent ima 50 utakmica više u nogama. Nismo bili toliko očajni prošle godine, nije kao da nismo imali prilike. Prošle godine smo učešćem u finalu iznenadili i sami sebe, nismo bili tako konstantni kao ove godine. U finalu igraju dvije odlične ekipe. Imam mnogo poštovanja za Mauricija Pochettina, a on ima veoma talentovanu grupu igrača. Način na koji su napredovali je nevjerovatan. Imat ćemo pravo nogometno finale", poručio je Klopp.

20:33 - U posljednjih 14 utakmica Tottenham je ostvario samo jednu pobjedu protiv Liverpoola i to 2017. godine kada je bio 4:1, a preostalih devet utakmica Redsi su riješili u svoju korist. Preostala četiri meča završena su bez pobjednika.

20:30 - Tottenhamu će ovo biti prvo finale Lige prvaka u historiji, dok će Liverpool tražiti svoj šesti trofej. Klub s Anfielda naslove Lige prvaka osvajao je 1977., 1978., 1981., 1984.. i 2005. godine, a doživjeli su poraz 1985., 2007. i 2018. godine.

20:25 - Glavni sudija večerašnjeg meča je Slovenac Damir Skomina, a njegovi pomoćnici su Jure Praprotnik i Robert Vukan. Četvrti arbitar je Španac Antonio Miguel Mateu Lahoz.

20:22 - Trener Liverpoola Jurgen Klopp i trener Tottenhama Mauricio Pochettino odabrali su startne postave za večerašnji susret.

Za Liverpool će od prve minute igrati: Alisson, Alexander-Arnold, Matip, Van Dijk, Robertson, Fabinho, Wijnaldum, Henderson, Salah, Firmino i Mane. Formacija: 4-3-3

Tottenham će utakmicu početi u sastavu: Lloris, Trippier, Alderweireld, Vertonghen, Rose, Winks, Sissoko, Eriksen, Dele, Son i Kane. Formacija: 4-2-3-1

20:20 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobrodošli na tekstualni prijenos finalne utakmice Lige prvaka koju će večeras u Madridu na stadionu Atletico Madrida Wanda Metropolitano odigrati Tottenham i Liverpool. Susret se igra s početkom u 21 sat.