Jorge Valdano
0

"Finale lige prvaka nam ne smije biti opsesija"

Totalsport
Sportski direktor Real Madrida Jorge Valdano dao je veliki intervju nogometnom mjesečniku World Socceru. Govorio je o Realovim pojačanjima, velikim očekivanjima, najvećem rivalu Barceloni.

*S povratkom Florentina Pereza na čelo Reala svi govore o novoj generaciji “galacticosa”. Koja je razlika između ovogodišnjih “galacticosa” i onih nekadašnjih?

  • Glavna je razlika u tome što je prošli put Real imao momčad, a sada ima skupinu igrača. Ali, ta je skupina puno više uravnotežena. Naša je osnovna politika ista kakva je i uvijek bila. Dovođenje najboljih svjetskih nogometaša je počelo s Alfredom di Stefanom i nastavila se kroz klupsku povijest. Kada Real nije imao najbolje svjetske nogometaše, nije ni bio Real.

*Doveli ste praktički cijelu novu momčad. Trebat će joj vremena da se uigra, zar ne?

  • Nogomet je igra navika, a za stjecanje navika je potrebno vrijeme. Ali, uvjeren sam da ćemo uspjeti doći do velikih rezultata. Imamo dvije prednosti. Prvo, momčad je u vrlo dobrim rukama Manuela Pellegrinija, a drugo, radi se o vrlo profesionalnoj skupini igrača s kojima je lako raditi.

*Je li Real previše ovisan o Cristianu Ronaldu?

  • Njegova je uloga u Madridu jednako odlučujuća kao što je bila u Manchester Unitedu. Kad imate jednog od najboljih svjetskih nogometaša, morate ga iskoristiti do krajnjih granica. To je normalno. Logično, Ronaldo je došao s namjerom da bude igrač odluke, ali to ne znači da ovisimo samo o njemu.

*Kakva je uloga predsjednika Florentina Pereza u svakodnevnom funkcioniranju kluba?

  • Florentino odlučuje o strateškim pitanjima, sudjeluje u svim odlukama.

*Čak i kad se radi o samoj igri? I o dovođenju pojačanja?

  • Naravno. Ne znam nijedan klub na svijetu u kojem se predsjednik protivi potpisivanju ugovora s nekim igračem, a klub ipak dovede tog igrača. Perez je odgovoran. Njegova je riječ ključna.

*Finale Lige prvaka se igra u Madridu. Bi li bilo čudno sjediti na Bernabeuu i gledati finale bez Reala?

  • Da, meni bi bilo. Nadamo se da ćemo biti u finalu, ali to nam ne smije postati opsesija. Nogomet je igra, a to prestaje biti kad postane mučenje. Ne možemo živjeti s takvim mislima. Za mjesto u finalu se moramo izboriti. Ali, vrijedi istaknuti da je Real 32 godine bio bez europskog trofeja, a to nas nije zaustavilo da budemo proglašeni najboljim klubom 20. stoljeća. Ako nas je povijest išta naučila, to je da moramo biti strpljivi.

*Ali nitko neće biti strpljiv nakon što ste potrošili 250 miliona eura na pojačanja. Mora li Real osvojiti sve?

  • Ne. Naša je obveza biti boljima svaki dan, a rezultati su posljedica dobroga rada.

*Hoće li biti neuspjeh ako Real ne osvoji ništa ove sezone?

 - Neuspjeh je kad ne dajete sve od sebe da postignete cilj. Iako mi je jasno što će javnost misliti.

*Problem bi mogao biti što protiv sebe imate jednu od najjačih Barceloninih momčadi ikada. Iako ste bliski s Pepom Guardiolom s kojim dijelite nogometnu filozofiju, danas nekako nevoljko hvalite Barcelonu?

*Radim tu gdje radim i fokusiran sam na Real. Prošle sam godine bio nogometni komentator i pozitivno sam pisao o Guardioli, čak i kad je oko njega bilo mnogo sumnje. Tada sam napisao više od tri pune stranice članaka o Barceloni i Guardioli. Moje se mišljenje nije promijenilo. Ali, moja je pažnja sada usmjerena na drugu stranu. Nisam plaćen da motiviram naše najveće rivale!

*Real je minulo ljeto doveo najbolje igrače iz Engleske, Italije i Francuske. Je li španjolska liga sada najbolja na svijetu?

  • Španjolska je liga najbolja na svijetu, ne samo zbog igrača, već zbog igre. Od Realovih je investicija profitirala i Primera jer je Španjolska ponovno u središtu pažnje.