Luis Figo
0

"Realova pojačanja moraju dokazati vrijednost"

Totalsport
Luis Figo (Foto: AP)
Luis Figo (Foto: AP)
Luis Figo zna kako je to nositi se s pritiskom igranja u Real Madridu čije je boje branio od 2000. do 2005. godine, nakon transfera iz Barcelone u kojoj je debitovao 1995. godine.

Kada je s Camp Noua prelazio na Santiago Bernabeu dogodilo se to u transferu vrijednom oko 42 miliona eura, do tada rekordnom u svijetu nogometa, a pošto je zamijenio dresove najljućih španskih rivala mnoge su oči bile uprte u njega, a pritisak ogroman. Sličan ili jednak onome pod kojim danas žive Cristiano Ronaldo, Kaka, Benzema i društvo za koje su čelni ljudi "kraljevskog kluba" izdvojili silne desetke miliona eura.

"Igrati za Real Madrid je prestiž, riječ je o klubu koji je vječno među favoritima za najveće stvari, a i ove sezone tim je osnažen zvučnim imenima. Na njima je da se potvrde na terenu", upozorava Figo, 2001. godine najbolji nogometaš svijeta u izboru Međunarodne nogometne federacije (FIFA).

Real je trenutno drugoplasirana ekipa španske Primere s dva boda zaostatka za vodećom Barcelonom (40-38). U Ligi prvaka "kraljevi" su izborili mjesto među posljednjih šesnaest, a za četvrtfinale im predstoji borba s francuskim Lyonom.