Nogomet
0

Finale Lige prvaka: Monacu prvi ili Portu drugi evropski naslov?

NINA
U srijedu, 26. maja 2004. se spušta zavjesa na evropsku klupsku sezonu velikim finalem Lige prvaka između AS Monaca i FC Porta na AufSchalke Areni u njemačkom Gelsenkirchenu.

Malo ko je na početku sezone vidio ta dva tima tako daleko u takmičenju, ali oba ''patuljka'' su se zasluženo našla u finalu, jer su iz takmičenja izbacili evropske gigante poput madridskog Reala, Manchestera Uniteda ili Chelsea.

Portugalci su i ranije u historiji igrali ovakve utakmice i već se mogu pohvaliti naslovom evropskog prvaka iz 1987., kada su bili bolji od Bayerna iz Muenchena. Uz sve to Porto je prošle sezone osvojio naslov najboljeg u Kupu UEFA, što ga ipak u sutrašnjem susretu stavlja u ulogu blagog favorita.

Trener Jose Mourinho, za čije će se usluge ovog ljeta boriti puno velikih evropskih klubova, odlično je posložio ekipu, kojom na travnjaku uspješno kormilari naturalizirani Portugalac Deco.

''Pred nama je još samo jedna utakmica koja dolazi kao kruna na kraju duge sezone'', najavio je Mourinho i dodao: ''Do sada smo pokazali da znamo igrati protiv najvećih klubova, ali susret protiv Monaca će biti iznimno težak. Oni su napravili odličan posao do sada, ali mislim da imamo potrebnu kvalitetu da odemo do kraja''.

Snagu Porta su ove sezone osjetili Manchester United u osmini finala, gdje su Portugalci slavili u posljednjim sekundama susreta, pa francuski prvak Lyon u četvrtfinalu i na kraju Deportivo iz La Corune kojem su nanijeli prvi domaći poraz na krcatom Riazoru.

Na drugoj strani mladi trener Monaca Didier Deschamps je sa svojom ekipom ove sezone radio čuda i digao cijelu Francusku na noge. Francuzi će reći kako se ovakva nogometna groznica nije osjetila još od 1998. kada su na svom tlu došli do naslova svjetskih prvaka, a za sve to zaslužan je upravo Didi i njegovi igrači.

''Ovaj susret neće odlučiti trenerske zamisli, nego igrači na terenu kao i tokom cijele ove sezone'', najavio je Deschamps, a upravo bi to trebala biti glavna razlika ovog finala i onog iz prošle sezone između talijanskih giganata Milana i Juventusa, gdje su treneri doslovce ''igrali šaha'' na Old Traffordu.

Monaco je ove sezone pokazao najbolji nogomet u Ligi prvaka, a u historiji će ostati zapamćena njihova utakmica protiv Deportivo La Corune, u kojoj su pobijedili sa 8:3 (uz četiri komada hrvatskog reprezentativca Dade Prše).

Osim Deportiva, Monaco je u fazi na ispadanje iza sebe ostavio i madridski Real, kojem je “poklonio” čak pet pogodaka u dva susreta, te najveću ''vreću novca'' u svjetskom nogometu ekipu Chelsea Romana Abramovicha.

Čini se kako je Francuzima najteži protivnik bio moskovska Lokomotiva, koji ih je lako mogao izbaciti da su u prvom susretu igranom u Moskvi bili malo precizniji.

Igra Deschampsove ekipe uvelike se bazira na dva igrača Jerome Rothenu, kojeg traži pola Evrope i kapetanu Ludovicu Giulyu, koji je također najavio odlazak nakon ovog finala.

Osim njih tu je i najbolji napadački dvojac ovogodišnje Lige prvaka Fernando Morinetes i Dado Pršo, koji će u Gelsenkirchenu biti najveća prijetnja za portugalskog veterana Victora Baiju.

Ovo je za Monaco prvo evropsko finale uopće i kako su igrali tokom cijele sezone ne bi bilo iznenađenje da odmah odu do kraja, a ukoliko bude slavio Porto postat će tek druga ekpia koja je u dvije sezone nakon Kupa UEFA otišla do kraja i u Ligi prvaka (prije 30-ak godina isti podvig napravio je Liverpool).

Veliko finale sudit će Danac Kim Milton Nielsen koji je do sada vodio najviše utakmica u historiji Lige prvaka (44), a njegovi pomoćnici bit će također Danci, Jens Larsen i Joergen Jepsen.