Nogomet
0

Finale Evropske lige: Sevilla bolja od Benfice nakon penala

Piše: Edin Isanović
(Foto: EPA)
U finalu Evropske lige, koje je odigrano u Torinu, Sevilla je pobijedila na penale Benficu 4:2. Nakon 120 minuta igre bilo je 0:0. Španci su imali više sreće nakon jedanesteraca i stigli su do trećeg trofeja u Evropskoj ligi. Prokletstvo finala Benfice se nastavlja.

Nakon početnog ispitivanja snaga Benfica je prva ozbiljno zaprijetila u 14. minuti. Gaitan je centrirao na drugu stativu, Garay šutira iz voleja, ali čuvar mreže španskog tima odlično brani.

Sredinom prvog poluvremena raspoloženi Raktić diktirao je igru Seville. Igrao se 28. minut kada je hrvatski reprezentativac pokušao iznenaditi čuvara mreže Benfice Oblaka iz daljine. Ipak, nije bio precizan. Lopta odlazi preko gola.

U 38. minuti Sevilla ponovo prijeti. Bacce šutira iz teške pozicije nakon kornera, ali Luisao spašava gol. Sjajnu šansu u posljednjim trenucima prvog dijela propušta Benfica. Pereira sjajno proigrava Amorima koji dobro šutira. No, njegov udarac zaustavlja Beto. Golman Seville je i u narednom napadu sjajno intervenisao i sačuvao svoju mrežu.

Portugalci su pred kraj prvih 45 minuta tražili penal, ali je njemački sudija Brych odmahnuo rukom. Na odmor se otišlo nepopularnim rezultatom 0:0.

Kako je završeno prvo, nastavljeno je drugo poluvrijeme - napadima Benfice. U uvodnim minutama drugog dijela Portugalci propuštaju dvije velike prilike.

No, odmah uzvraćaju Španci. Rakitić u 53. minuti proigrava Reyesa koji šutira pored gola. Isti igrač pokušava nekoliko minuta kasnije iznenaditi Oblaka, koji je na oprezu.

U tim trenucima igra se rasplamsala, a Benfica je u dva navrata tražila jedanesterac. U 60.minuti sjajna akcija igrača Seville. Na kraju je udarac Reyesa ponovo zaustavio Oblak.

Nakon toga se najčešće igralo između dva šesnaesterca. Igrao se 81. minut kada je izblokiran udarac Lime. Tri minute poslije isti igrač sjajno šutira, ali Beto loptu ispod prečke izbija u korner. Garay je propustio poljednju priliku u regularnom dijelu.

Utakmica je okončana bez golova na Juventusovom stadionu.

U prvom produžetku najbolju šansu propušta Bacca za Sevillu. Rezultat se nakon prvih 15 minuta nastavka nije mijenjao. Isti scenarij bio je u drugom produžetku. Nakon 120 minuta igre nije bilo golova, pa se pristupilo izvođenju jedanesteraca.

U prvoj seriji uspješni su bili Lima i Bacca. U drugoj seriji Beto je odbranio udarac Cardosa, a prednost Sevilli donio je Mbia.

Treća serija donosi veliku prednost Špancima. Rodrigo je promašio, a za Sevillu pogodio Koke. Potom je Luisao pogodio, ali je Sevlla pobijedila golom Gamiera.