Nogomet
2

Benfica uspjela savladati Juventus, Sevilla pobjednik španskog duela

Piše: A. P.
Sevilla je bila bolja od Valencije, a Benfica od Juventusa u večerašnjim prvim susretima polufinala Evropske lige u fudbalu.
Foto: EPA
Foto: EPA

Sevilla - Valencia 2:0

Tim Seville sigurnu pobjedu od 2:0 obezbjedio je u atraktivnoj utakmici na stadionu Ramón Sánchez Pizjuán i to u 33. i 36. minuti. Strijelci su bili Stephane Mbia i Carlos Bacca. Njihov sastav bio je aktivniji i precizniji, čemu svjedoči i rezultat.

Foto: EPA
Foto: EPA

Mbia je svoj tim doveo u vodstvo nakon što se dobro postavio u šesnaestercu i lijepo primio loptu, te je finim udarcem poslao u desnu stranu mreže gostiju. Samo tri minute kasnije Bacca je primio odličan pas u šesnaestercu i izbio sam pred golmana. Šutirao je nisko u lijevi ugao i donio pobjedu Sevilli u večerašnjem okršaju španskih ekipa.

Sevilla je imala šanse i preko Federica Fazija, koji se u 45. minuti okušao u šutu glavom, a onda i u 54. nakon što je loptu upućenu iz slobodnog udarca dočekao u šesnaestercu, ali je golman gostiju bio pribran i pokazao sjajne reflekse. Svoju priliku propustio je i Marko Marin.

Na strani Valencije Jeremy Mathieu je u 52. minuti dobro izveo slobodan udarac sa 20 metara, ali je lopta prošla malo pored desne stative i otišla u gol-aut.

Benfica - Juventus 2:1

Foto: AFP
Foto: AFP

Na Stadionu svjetlosti u Benfici do pred sami kraj gledali smo prilično nezanimljivu utakmicu. Nakon ranog vodstva domaćih u 3. minuti, kada je Ezequiel Garay dao gol nakon dobro izvedenog kornera, u prvom poluvremenu domaći su pokušavali što duže zadržavati loptu u svom posjedu, a gosti pokušavali s dugim loptama.

Foto: AFP
Foto: AFP

Situacija se promijenila tek u 73. minuti, kada je Carlos Tevez Juventusu donio nadu izjednačavajućim pogotkom. Primio je odličan pas saigrača i lagano poslao loptu u mrežu.

Benfica je na 2:1 povela u 84. minuti preko Lime koji je primio odličnu loptu kroz sredinu i mirno pogodio desne rašlje.

Foto: AFP
Foto: AFP

Uzvratne utakmice polufinala igraju se za sedam dana.

Evropska liga, polufinale, prve utakmice:

Sevilla - Valencia 2:0 Benfica - Juventus 2:1