Festival sportskog filma
173

Film Sabahudina Topalbećirevića "Švabo iz Sarajeva" nagrađen na Zlatiboru

N. K.
Film Sabahudina Topalbećirevića o nogometnoj legendi Ivici Osimu "Švabo iz Sarajeva" proglašen je za najbolji u konkurenciji filmova o ličnostima u sportu u okviru osmog Međunarodnog festivala sportskog filma "Zlatibor 2019".

"Švabo iz Sarajeva" je topla, autentična priča s dragocjenim svjedočanstvima o legendarnom igraču Željezničara i jugoslavenske reprezentacije, kasnije još priznatijem treneru njegovog Želje, Jugoslavije, Sturma do neizbrisivog traga u Japanu koja je rađena u produkciji Al Jazeera Balkans. Divna karijera o čovjeku koji u svemu ispunjava kriterije za ovu nagradu.

Inače, ovo je druga nagrada u ovoj konkurenciji koju je dobio Topalbećirević budući da je 2017. godine dobio priznanje za film "Džajić".

Glavna nagrada dodijeljena je filmu "1-0, Zvezdino prvo finale", autora Milana Stojiljkovića i Stivena Sirete, a riječ je divnom filmskom podsjećanju na put Crvene zvezde do finala Kupa UEFA 1979. i nesretnom porazu u posljednjem meču.

U filmu su prikazane pobjede nad Dinamom iz Berlina, Sportingom iz Gijona, Arsenalom, WBA-om i Herthom te podsjećaju na jednu veliku generaciju igrača u crveno-bijelim dresovima i njihovog legendarnog trenera Branka Stankovića.

Poučna je priča o vjeri u sebe, o spoju talenta i rada, o odnosu trener-igrači od početnog nerazumijevanja da kasnije maksimalne zahvalnosti samih igrača zbog svega čemu ih je Bata Stane, kako su ga zvali, naučio.

Žiri je također odlučio dodijeliti i više specijalnih priznanja pa je jedno od njih pripalo Arijani Saračević Helać za film "Bosna - 40 godina titule evropskog šampiona" za emotivno i uverljivo dokumentarno podsjećanje na prvi trijumf jednog jugoslavenskog tima u nekadašnjem Kupu šampiona, današnjoj Euroligi.