|

FIFA želi pomoćne sudije zamijeniti VAR robotima

FIFA želi pomoćne sudije zamijeniti VAR robotima
27
N. K.
25.8.2019. u 11:31
33
komentara
27

dijeljenja
FIFA želi pomoćne sudije zamijeniti VAR robotima Foto: EPA-EFE
Čini se kako će se svake sedmice u evropskom nogometu voditi rasprave o VAR-u, a posebno u Premiershipu. Tehnologija je u engleskom prvenstvu uvedena tek ove sezone i nakon svaka od tri odigrana kola bila je ozbiljno razmatrana.
Oni koji gledaju kod kuće vjeruje da previše remeti utakmicu, dok navijači na stadionu nisu svjesni onoga o čemu zvaničnici zapravo razgovaraju. Područje u kojem se tehnologija pokazala najkontroverznijom je ono oko pravila za ofsajd.

Tako je i nakon prvog VAR korištenja u Premiershipu poništen pogodak Raheema Sterlinga jer mu je rame bilo u ofsajdu. Međutim, prema pravilima, on i jeste bio u ofsajdu.

Jedno od najstarijih nogometnih pravila moglo bi se u narednim godinama još više modernizovati. Budući da se VAR pokazao kao uspješnim, FIFA traži način da linijske i pomoćne sudije zamijeni s robotima.

"FIFA već ima odjeljenje koje je istraživalo ovo područje. Hoće li pomoćne sudije zamijeniti u potpunosti s kamerama i kompjuterima koji bi procjenjivali ofsajde i ubacivanja iz auta? To se može desiti jednog dana", potvrdili su za Mirror izvori iz FIFA-e.

Možemo samo zamisliti lica protivnika VAR-a kada zastavica robota signalizira ofsajd i poništi eventualni pobjednički pogodak.

Srećom, ovaj nivo tehnologije neće se razmatrati neko vrijeme, a FIFA u međuvremenu nastavlja pratiti uspjeh VAR-a na nogometnim stadionima širom svijeta.
Prijavi grešku


Komentari (33)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...