Zabrana iz sigurnosnih razloga
0

FIFA uskoro odlučuje o igranju mečeva u Iraku

FENA
Sepp Blatter
Sepp Blatter
Međunarodna nogometna federacija (FIFA) saopštila je da će uskoro odlučiti može li Irak ponovo da bude siguran domaćin za odigravanje utakmica u kvalifikacijama za prvenstvo svijeta 2014. godine.

Nakon današnjeg sastanka sa iračkom delegacijom, u kojoj je bio i selektor nacionalne reprezentacije, legendarni Brazilac Ziko, FIFA je potvrdila da će bilo kakva odluka o ukidanju postojeće zabrane "biti zasnovana isključivo na sigurnosnim razlozima".

Irak je u B-grupi azijskih kvalifikacija za Mundijal 2014. trebalo da bude domaćin Omanu 12. juna, nakon startnog meča u gostima protiv Jordana 3. juna.

FIFA je zabranila Iraku da na domaćem terenu organizuje kvalifikacione utakmice za prvenstvo svijeta i Olimpijske igre 2012. iz sigurnosnih razloga, nakon nestanka struje na stadionu u kurdskom gradu Irbilu tokom meča prethodne faze kvalifikacija za Mundijal protiv Jordana u septembru.

Predviđeno je da Irak naredne utakmice u kvalifikacijama za planetarnu smotru u Brazilu kao domaćin igra u Dohi, u Kataru.

Pored Iraka, Jordana i Omana, učesnici B-grupe azijskih kvalifikacija još su Australija i Japan, dok će u A-grupi igrati Južna Koreja, Iran, Uzbekistan, Katar i Liban.