Azijske kvalifikacije za SP
0

Južna Koreja spasila sebe i Liban, ''preživio'' i Katar

Totalsport
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Završen je treći krug azijskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2014. godine u Brazilu. Renomirana reprezentacija Južne Koreje, koja je čak mogla i ispasti, pobjedom u Seoulu protiv Kuvajta 2-0 izborila je plasman u finalnu rundu kvalifikacija.

Eventualnim porazom od Kuvajta, u meču 6. kola B grupe, Južna Koreja bi se oprostila od Svjetskog prvenstva već u trećem krugu kvalifikacija. Navijači Južne Koreje strahovali su praktično do 67. minute, kada je Lee Dong-gook doveo domaćine u vodstvo, a pobjedu je u 72. minuti potvrdio Lee Keun-ho.

Na kraju je Južna Koreja prošla dalje kao prva u B grupi, a drugo mjesto osvojio je Liban, uprkos porazu u Abu Dhabiju kod Ujedinjenih Arapskih Emirata 4-2. Južna Koreja je osvojila 13 bodova, Liban 10, Kuvajt je ostao na 8, a UAE su u zadnjem kolu osvojili prva tri boda. Prolaz Libana, 146. reprezentacije na FIFA-inoj rang-listi, je i najveće iznenađenje ove kvalifikacijske runde, jer je Liban imao najniži plasman od svih 20 reprezentacija koje su sudjelovale u trećem krugu.

Među 10 ''preživjelih'' je i Katar, domaćin Svjetskog prvenstva 20122. godine, kojem je trebao bod na gostovanju kod Irana u Teheranu u 6. kolu E grupe. Dejagah je dvaput dovodio Iran u vodstvo, u 4. i 50. minuti. No, Katar se oba puta vratio, Mohammed Kasola je zabio za konačnih 2-2 u 85. minuti. Iran je osvojio prvo mjesto s 12 bodova, Katar drugo s deset, a Bahrein, kojem na kraju pobjeda 10-0 protiv Indonezije nije značila ništa, ostao je treći s devet bodova.

U D grupi, Australija je pobjedom u Melbourneu protiv Saudijske Arabije 4-2 zatvorila vrata Saudijskoj Arabiji, koja je ostala treća sa šest bodova. Prstigao ju je Oman s osam bodova, koji je kod kuće svladao Tajland s 2-0. Australci, za koje je u 6. kolu dvostruki strijelac bio Brosque, a po jedan gol dodali su Kewell i Emerton, osvojili su grupu s 15 bodova.

Dodajmo i da je u C grupi Uzbekistan u Toyoti pobijedio Japan s 1-0. Dalje su prošli jedni i drugi, Uzbekistan kao prvi sa 16 bodova i Japan kao drugi sa šest bodova manje. Rezimirajmo, dalje su prošli Irak, Jordan, Južna Koreja, Liban, Uzbekistan, Japan, Australija, Oman, Iran i Katar. U završnoj fazi takmičenja napravit će se dvije grupe po pet ekipa, a najbolje dvije reprezentacije iz svake grupe idu na SP. Dvije trećeplasirane reprezentacije odigrat će međusobni susret u kojem će odlučiti koja od njih ide u dodatne međunarodne kvalifikacije za plasman u Brazil 2014. godine.

Azijske kvalifikacije za SP, treći krug, 6. kolo:

A grupa:

Kina – Jordan 3-1 Irak – Singapur 7-1

Redoslijed: 1. Irak 15, 2. Jordan 12, 3. Kina 9, 4. Singapur 0

B grupa:

Južna Koreja – Kuvajt 2-0 UAE – Liban 4-2

Redoslijed: 1. Južna Koreja 13, 2. Liban 10, 3. Kuvajt 8, 4. UAE 3

C grupa:

Tadžikistan – Sjeverna Koreja 1-1 Japan – Uzbekistan 0-1

Redoslijed: 1. Uzbekistan 16, 2. Japan 10, 3. Sjeverna Koreja 7, 4. Tadžikistan 1

D grupa:

Australija – Saudijska Arabija 4-2 Oman – Tajland 2-0

Redoslijed: 1. Australija 15, 2. Oman 8, 3. Saudijska Arabija 6, 4. Tajland 4

E grupa:

Iran – Katar 2-2 Bahrein – Indonezija 10-0

Redoslijed: 1. Iran 12, 2. Katar 10, 3. Bahrein 9, 4. Indonezija 0