{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FIFA ublažila svoju odluku o stadionima s velikom nadmorskom visinom

F
28.6.2007. u 09:20
0
0
FIFA ublažila svoju odluku o stadionima s velikom nadmorskom visinom
0
FIFA ublažila svoju odluku o stadionima s velikom nadmorskom visinom
Suočen sa političkim pritiskom Međunarodni nogometni savez (FIFA) je ipak ublažio svoju odluku o neodigravanju službenih utakmica u gradovima sa velikom nadmorskom visinom.
Prvotna odluka FIFA-e uključivala je zabranu dvoboja na nadmorskim visinama iznad 2500 metara, no kako su se pobunile južnoameričke zemlje Bolivija, Peru, Ekvador i Kolumbija, a pogotovu politička vodstva ovih država, FIFA je ublažila zabranu koja sada važi za stadione koji su više od 3000 metara iznad mora.

"Doživjeli smo neviđeni politički pritisak, pobunili su se i tri južnoamerička člana našeg Izvršnog odbora, a naša prvotna odluka bila je samo u korist zaštite igrača i njihova zdravlja.
U dogovoru sa medicinskim stručnjacima postigli smo kompromis na 3000 metara.
Smatramo da ovo nije samo sportsko, već i moralno pitanje jer je po meni nemoralno da domaćin ugosti protivnika na tako velikoj nadmorskoj visini gdje je zrak razrijeđen i time u začetku stekne ogromnu prednost. Uvjeti na terenu moraju biti jednaki za sve", kazao je predsjednik FIFA-e Sepp Blatter u Zuerichu.

Novom zabranom pogođen je stadion u bolivijskom glavnom gradu La Pazu koji je na 3600 metara nadmorske visine, ali ne i ekvadorski Quito (2.800 metara) i kolumbijska Bogota (2.600).

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jesu li opravdane smjene trenera FK Sarajevo i FK Željezničar?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: