Zbog uplitanja politike
0

FIFA suspendirala Nigerijski nogometni savez

Totalsport
Međunarodna nogometna Federacija (FIFA) izrekla je trenutnu suspenziju Nigerijskom nogometnom savezu (NFF) zbog uplitanja političkog vrha zemlje u rad saveza...

FIFA je u ponedjeljak priopćila kako je njen Odbor za hitnost izrekao suspenziju koja stupa na snagu odmah. Nigerijska reprezentacija ni na kojem nivou zbog ove suspenzije ne smije nastupati u regionalnim, kontinentalnim ili interkontinentalnim takmičenjima, kao ni u prijateljskim utakmicama, a suspenzija se odnosi i na klupski nogomet.

FIFA-ina pravila zabranjuju uplitanje državnih vlasti u nacionalna upravna nogometna tijela. NFF tu zabranu nije poštovao u nekoliko slučajeva.

Tako se protiv nekoliko legalno izabranih članova Izvršnog odbora NFF-a vodi sudski postupak, zbog čega oni ne mogu obnašati svoju dužnost. Isto tako, glavni tajnik NFF-a napustio je svoju dužnost po nalogu Nacionalnog komiteta za sport, a ministar za sport donio je odluku da u državnom prvenstvu nastupe klubovi koji su ispali prošle sezone.

Suspenzija će biti na snazi sve dok se ne obustave sudski postupci protiv članova Izvršnog odbora saveza, odnosno dok se određenim dužnosnicima ne omogući povratak i ponovni rad u savezu.