Nogomet
19

FIFA pokrenula postupak protiv Argentinaca

Totalsport
Međunarodna nogometna federacija (FIFA) potvrdila je da je pokrenula istragu protiv Argentine zbog spornog transparenta koji se pojavio uoči prošlosedmične prijateljske utakmice protiv Slovenije.

Podsjetimo, uoči utakmice u La Plati argentinski su se nogometaši na terenu fotografirali iza transparenta na kojem je stajala poruka: "Falklandski otoci pripadaju Argentini". Budući da je FIFA iznimno osjetljiva na političke poruke na nogometnim terenima, bilo je samo pitanje vremena kada će biti pokrenut disciplinski postupak.

Iz krovne svjetske nogometne udruge su potvrdili da se istraga provodi zbog kršenja odredbi koje se odnose na "sprečavanje provokativnih i agresivnih radnji" i "nedolično ponašanje ekipe".

"Argentinski nogometni savez je pozvan da iznese svoju poziciju pred Disciplinskom komisijom, te preda svu dokumentaciju koja bi mogla biti dokaz", stoji u saopćenju FIFA-e.

Falklandski otoci ili Malvini, kako ih nazivaju Argentinci, od 1833. su u sastavu Velike Britanije. No, budući da se nalaze pred obalom Argentine, ta ih država svojata, a zbog njih su dvije zemlje 1982. godine i zaratile.

Argentina je tada zauzela Malvine, ali Velika Britanija je dobila rat i ponovno uspostavila suverenitet nad otocima.