Nogomet
0

FIFA: Platini se ne može direktno žaliti Arbitražnom sudu za sport

Anadolija
Michel Platini (Foto: EPA)
Michel Platini (Foto: EPA)
Svjetska fudbalska federacija (FIFA) saopštila je da Michel Platini ne može zaobići žalbeni postupak unutar njihove organizacije i direktno se žaliti Arbitražnom sudu za sport.

Platiniju je jučer Etički komitet FIFA-e izrekao osmogodišnju zabranu obavljanja poslova u fudbalu i novčanu kaznu od 80.000 švajcarskih franaka. Francuz je tražio način da zaobiđe žalbeni postupak po pravilima FIFA-e u nastojanju da odluka o suspenziji bude van snage kako bi se mogao kandidovati za predsjednika FIFA-e na izborima koji će se održati 26. februara 2016. godine.

Međutim, FIFA je u utorak obavijestila njegov advokatski tim da suspendovani predsjednik Evropske fudbalske federacije (UEFA) može uložiti žalbu Arbitražnom sudu za sport samo nakon što žalbu razmotri Komisija za žalbe svjetske kuće fudbala.

Platiniju je u ponedjeljak zajedno sa Seppom Blatterom izrečena osmogodišnja suspenzija zbog sporne uplate na njegov račun iz 2011. godine. Riječ je o dva miliona švajvarskih franaka koje je Platini dobio za poslove Blatterovog savjetnika u periodu od 1999. do 2002. godine. Njih dvojica su uplatu opravdali svojim džentlmenskim dogovorom.

Za razliku od Platinija suspendovani predsjednik FIFA najavio je da želi da iznese svoje argumente pred Žalbenom komisijom FIFA.