Nogomet
20

FIFA: Nema favoriziranja domaćina

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Iz Međunarodne nogometne federacije (FIFA) reagirali su na optužbe da sudije favoriziraju domaćina Brazil na Svjetskom prvenstvu koje je počelo u četvrtak.

Sve je zakuhala kontroverzna situacija iz utakmica otvaranja između Brazila i Hrvatske. Domaćin je slavio s 3-1, a odlučujućim se trenutkom pokazao jedanaesterac u drugom poluvremenu koji je realizirao Neymar. Sudija Yuichi Nishimura je dosudio kazneni udarac nakon što je Dejan Lovren stavio ruke na Freda, a brazilski se napadač bacio.

Dan kasnije su mnogi svjetski mediji, a i brojni stručnjaci i igrači osuđivali spornu sudijsku odluku, pa su se u FIFA-i osjetili prozvanima. Najprije je reagirao šef Sudijske komisije Massimo Busacca koji je rekao da je Nishimura dosudio ono što je vidio, a nekoliko sati kasnije se javnosti obratio i glasnogovornik FIFA-e Thierry Weil.

"Lažno se predstavlja nešto što ne možemo dopustiti. Predstavlja se da FIFA pomaže zemlji domaćinu, a to nije slučaj. Vidio sam snimku onoga što se dogodilo i mogu reći, kao i Busacca, da će situacija biti analizirana. Siguran sam da će pola ljudi u ovoj prostoriji reći da je bio penal, a druga polovica da nije. Govorimo o pola sekunde vremena tijekom kojeg sudija mora odlučiti", rekao je Weil i zaključio:

"Možemo vam jamčiti da FIFA ne favorizira domaćina".