Uskoro program "zaštite svjedoka"
0

FIFA: Kladioničarska mafija uništava nogomet

FENA
Međunarodna kladioničarska mafija uništava nogomet kupovanjem klubova, dugoročnim ulaganjima u namještanje susreta, te čak i organiziranjem seminara za suce, kazao je šef odjela za sigurnost Međunarodnog nogometnog saveza (FIFA) Chris Eaton.

"Mafija se uvukla u vrhunski nogomet na neuobičajeni način koji uključuje čak i preuzimanje kontrole nad klubovima, što se radi 'prljavim novcem', a to je daleko najbolji način za namještanje rezultata utakmica", kazao je Eaton, koji je dodao kako će FIFA uskoro utemeljiti program "zaštite svjedoka" za nogometaše koji javno progovore o pokušajima podmićivanja, kao i program rehabilitacije za one igrače koji su uključeni u te kriminalne djelatnosti.

"Trend kupovanja klubova i trgovine igračima, kao i namještanja utakmica, događa se u manjim zemljama. Taj problem mogu riješiti samo države koje se moraju boriti protiv kladioničarske mafije. FIFA nije uvela kladionice u nogomet i FIFA nema nikakav profit od klađenja", zaključio je Eaton, koji je 12 godina radio za Interpol.

Početkom godine FIFA je u saradnji s Interpolom osnovala posebni odjel za borbu protiv korupcije u nogometu, a taj odjel ima proračun od 20 miliona eura.