|

FIFA i France Football večeras biraju najboljeg nogometaša svijeta

FIFA i France Football večeras biraju najboljeg nogometaša svijeta
0
F
FENA
10.1.2011. u 11:23
0
komentara
0

dijeljenja
FIFA i France Football večeras biraju najboljeg nogometaša svijeta
U ponedeljak uvečer, na gala ceremoniji u Zurichu, FIFA će dodijeliti "Zlatnu loptu" najboljem nogometašu svijeta za 2010. godinu.
U konkurenciji se nalaze trojica nogometaša Barcelone – Lionel Messi, Andres Iniesta i Xavi Hernandez.

Ovo će biti prvi put da je lista kandidata sužena na tri imena. Prethodno se na širem spisku našlo 23 igrača. Također, ovo će biti prva zajednička dodjela trofeja od strane "France footballa" i Svjetske nogometne federacije.

"France football" je 1956. godine prvi put dodijelio trofej najboljem evropskom nogometašu, za kojeg su glasali novinari sve do 1995. godine. Prije tri godine, moglo je da se glasa za bilo kog igrača iz bilo koje lige, a u glasanju su učestvovali novinari širom svijeta.

FIFA je trofej za najboljeg igrača prvi put dodijelila 1991. godine, a krajem prošle godine ova dva priznanja su se sjedinila u jedno.

Sa prvobitnog spiska od 23 imena, izabrana su tri kandidata – Iniesta, Messi i Xavi, gdje su se javile neke nesuglasice izostavljanjem Bastian Schweinsteigera i Wesleyja Sneijdera, ali se najbolji igrač na kraju ipak bira između Argentinca i dva Španca. Prošle godine titula je pripala Lionelu Messiju.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.