FIFA: Desetogodišnja zabrana predsjedniku FS Nepala

A
Anadolija
16.11.2015. u 12:23
0
3
FIFA: Desetogodišnja zabrana predsjedniku FS Nepala
0
FIFA: Desetogodišnja zabrana predsjedniku FS Nepala Foto: EPA
Svjetska fudbalska federacija (FIFA) zbog primanja mita suspendovala je na deset godina Ganesha Thapu, predsjednika Fudbalskog saveza Nepala, i jednog od najuticajnijih ljudi u azijskom fudbalu.
Thapa, koji je jedno vrijeme bio i potpredsjednik Azijske fudbalske konfederacije (AFC), nalazi se pod istragom zbog optužbi da je pronevjerio milione eura namijenjenih programima za razvoj fudbala. Thapa je umješan i u podmićivanje delegata na Kongresu AFC-a kada su birani članovi u upravljačka tijela FIFA 2009. i 2011. godine.

Zbog svega navedenog Etički komitet FIFA zabranio mu je obavljanje bilo kakve funkcije u fudbalu narednih deset godina. Uz zabranu dobio je i novčanu kaznu od 20.000 švajcarskih franaka. Tako će Thapaa izgubiti svoje mjesto u organizacionom odboru FIFA U20 Svjetskog prvesntva.

Istovremeno Etički komitet objavio je da je na dvije godine suspendovao Vipheta Sihachakra, predsjednika Fudbalskog saveza Laosa.

Kao razlog navodi se da je Sihachakra tražio i prihvatio isplatu od druge osobe tokom izbora za mjesto u Izvršnom komiteteu FIFA 2011. godine. Osim supenzije predsjednik FS Laosa kažnjen je i novčano sa 40.000 franaka. Sihachakra nakon ove odluke više nije član Odbora za razvoj FIFA, koji svake godine dodjeljuje desetine miliona eura za finansiranje raznih projekata.

 


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: