Nogomet
13

FIFA bira najboljeg na svijetu: Ronaldo veliki favorit, prvi put će biti nagrađeni i navijači

Piše: O. T.
Foto: EPA
Foto: EPA
Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) večeras će izabrati najboljeg igrača svijeta za 2016. godinu, a tri kandidata za tu nagradu su Cristiano Ronaldo, Lionel Messi i Antoine Griezmann.

Ceremonija dodjele nagrada počinje večeras u 18:30 sati u Cirihu, a FIFA će na svojoj zvaničnoj stranici pokrenuti tekstualni prijenos uživo u kojem će izvještavati o dešavanjima prije same ceremonije.

FIFA će na ceremoniji, osim odabira najboljeg igrača svijeta, odabrati i najbolju fudbalerku svijeta, najboljeg trenera u muškoj i najboljeg trenera u ženskoj kategoriji, najbolji gol te nagrade za Fair-play i nagradu za najbolje navijače.

U izboru za najbolje fudbalere i fudbalerke te trenere učestovali su kapiteni (25 posto) i treneri (25 posto) nacionalnih reprezentacija širom svijeta, kao i odabrani predstavnici medija (25 posto) i navijači (25 posto).

Ofanzivac Real Madrida i Portugala Cristiano Ronaldo već je dobio nagradu France Footballa za najboljeg igrača svijeta za 2016. godinu, a favorit je i na FIFA-inoj dodjeli nagrada. Konkurenciju će mu praviti ofanzivac Barcelone i Argentine Leo Messi i ofanzivac Atletico Madrida i Francuske Antoine Griezmann.

Tri nominirane fudbalerke za titulu najbolje u ovoj godini su Melanie Behringer (Njemačka), Carli Loyd (SAD) i Marta (Brazil).

U užem krugu u izboru za najboljeg trenera godine su Italijan Claudio Ranieri, trener Leicester Cityja, s kojim je osvojio engleski Premiership, selektor Portugala Fernando Santos koji je osvojio ovogodišnji Euro te Francuz Zinedine Zidane koji je Real Madrid doveo do naslova u Ligi prvaka.

U ženskoj konkurenciji za najbolju trenericu godine su Njemica Silvia Neid, selektorica SAD-a Jill Ellis te selektorica švedske Pia Sundhage.

Za nagradu Puškaš (nagrada za gol godine) borit će se Marlone (Corinthians), Daniuska Rodriguez (Venecuela) i Mohd Faiz Subri (Pulau Pinang).

Za nagradu koja će biti dodijeljena navijačima, a ovo je prvi put da FIFA nagrađuje navijače, u najužem krugu su navijači ADO Den Haaga (oni su u utakmici protiv Feyendorda u septembru 2016. godine plišanim igračkama gađali protivničke navijače i time im ustvari slali poklone, a igračke su dobila djeca s posebnim potrebama), navijači Liverpoola i Dortmunda (zbog sjajne izvedbe pjesme "You'll never walk alone" tokom uzvratne utakmice četvrtfinala Evropske lige na Anfieldu) i navijači Islanda (oni su nakon poraza njihove reprezentacije od Francuske u četvrtfinalu Eura svojim karakterističnim navijanjem podržali svoje igrače, a njihovo navijanje obilježilo je Euro).