Od La Masije do Otoke
0

Fernando Arriero Garcija, prvi Španac u Premijer ligi BiH

Piše: J. Hadžiahmetović
Foto: F. K./Klix.ba
Fernando Arriero na treningu FK Olimpica (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Veliko zimsko pojačanje FK Olimpica Fernando Arriero Garcija "Cuqui" došao je iz poljske ekipe Widzew Lodza. Prije toga, Cuqui je igrao u drugom timu Villareala i omladinskim pogonima Barcelone. Kako kaže u razgovoru za portal Sarajevo-x.com, nada se kako će nakon njega još mnogi Španci doći u Premijer ligu.

Fernando Arriero je klasični izdanak najpoznatije nogometne škole svijeta, Barcelonine La Masije. Ovaj 22-godišnji ofanzivni vezni igrač je u dresu Blaugrane igrao sedam godina. U tom vremenu bio je kapiten, između ostalih, i Bojanu Krkiću koji sada nastupa za Romu, Thiagu Alcantari, prvotimcu Barcelone, kao i Jonathanu Dos Santosu na kojeg Pep Guardiola ozbiljno računa.

"Taj period i ono što sam naučio u La Masiji ne bih mijenjao ni za šta na svijetu. Osim igranja nogometa u tiki-taka stilu, u toj školi nas uče i drugim stvarima kao što su poštovanje protivnika, poniznost i skromnost", kaže Arriero.

Snijeg u Sarajevu

Nakon sedam sezona, naš sagovornik odlučio je napustiti omladinske pogone Barcelone gdje se nije uspio probiti u više kategorije katalonskog giganta. Prešao je u Villareal gdje je nastupao za drugi tim. Nakon toga odlazi u poljski Widzew Lodz gdje je odigrao nekoliko utakmica. U januaru ove godine, odlučio je prihvatiti primamljivu ponudu sarajevskog FK Olimpica.

"Nisam se pokajao, ali nisam očekivao ovakvu hladnoću i snijeg u Sarajevu", rekao nam je Arriero kroz smijeh dok je čekao trening sa svojim saigračima na Grbavici.

Cuqui, kako ga zovu prijatelji, vjeruje kako će u dresu Olimpica pružiti dobre partije i svom timu osigurati trofeje i takmičenje u Evropi.

"Osoblje kluba i igrači su me primili odlično. Za sada još uvijek nisam upoznao Sarajevo i Sarajlije. Ali, prijatelji koji su dolazili ovdje su mi mnogo lijepog pričali o ovom gradu", dodaje ovaj 22-godišnji Španac koji je rođen u gradu Talavera de la Reina u provinciji Toledo.

Nada se kako će njegov transfer u Premijer ligu BiH podstaći i druge igrače iz Španije da dođu u Bosnu i Hercegovinu.

"Zašto da ne?", pita se Arriero.

Kodro i Džeko

Što se tiče naših nogometaša, Arriero kaže kako je Meho Kodro, nekadašnji igrač Barcelone, veoma cijenjen u glavnom gradu Katalonije.

"Iako ga nisam gledao, u La Masiji smo često gledali njegove golove koje je dao protiv Real Madrida. Danas pratim igre Edina Džeke za kojeg mislim da je jedan od najboljih napadača u Evropi", dodaje.

Zbog malih problema sa Ahilovom tetivom nismo mogli vidjeti Arrierove majstorije sa loptom i tiki-taka igru. Ali trener Olimpica, Nedim Jusufbegović, nam je kazao kako će simpatizeri kluba sa Otoke uživati u njegovim igrama.

Sa ovim prvim Špancem u našoj nogometnoj ligi razgovarali smo i o vječitom derbiju između Željezničara i Sarajeva. Arriero se nada kako će se uz sarajevski derbi u skorijoj budućnosti spominjati i ime njegovog tima.