Prezadovoljan novim pojačanjem
21

Ferguson: Očekujem da će Van Persie zaigrati protiv Evertona

Totalsport
Robin van Persie (Foto: AFP)
Robin van Persie (Foto: AFP)
Sa svojim novim napadačkim superpojačanjem, 29-godišnjim holandskim napadačem Robinom van Persiejem, trener Manchester Uniteda Alex Ferguson računa već u otvarajućoj utakmici nove premierligaške sezone.

Klub s Old Trafforda gostuje na Goodison Parku idućeg ponedjeljka u derbiju prvog kola.

"Robin će tokom poslijepodneva obaviti ljekarski pregled kod nas. Nadam se da će sve teći prema planu. Njegov agent upravo završava pregovore s našim izvršnim direktorom Davidom Gillom. Nadamo se da će sve biti završeno još danas, premda se pregledi nekad znaju odužiti, i siguran sam da će Robin biti spreman za debi u ponedjeljak", rekao je novinarima škotski strateg kluba s Old Trafforda.

U srijedu su dva kluba postigla dogovor oko odštete koju će United uplatiti Arsenalu za preostalih godinu dana ugovora s Holanđaninom. Cifra se kreće oko 22 miliona funti. Ostalo je samo da igrač, odnosno njegov agent, dogovori privatne uslove ugovora.

U svim takmičenjima prošle sezone, uvjerljivo najbolje u svojoj karijeri, Van Persie je za Arsenal zabio 37 golova. Proglašen je najboljim igračem premierligaške sezone u izboru novinara, ali i kolega nogometaša.

S dovođenjem Van Persieja, Ferguson na raspolaganju ima impresivan napadački kvintet koji ga je podsjetio na slavnu 1999. godinu, kada je došao do svog prvog naslova evropskog prvaka s Unitedom.

"Tada sam imao Dwighta Yorkea, Andyja Colea, Teddyja Sheringhama i Olea Gunnara Solskjaera, četiri najbolja napadača u Evropi. Wayne Rooney i Robin van Persie dva su fantastična igrača i bit će sjajno iskustvo imati ih obojicu u sastavu. Dat će nam to daleko više snage i kombinacija u napadu.

S njima dvojicom, te Javierom Hernandezom, Dannyjem Welbeckom i Shinjijem Kagawom, imat ćemo situaciju kao prije 13 godina: to je fantastična kolekcija napadača i moram se samo nadati da ću znati izabrati najbolje kombinacije.

U svakom slučaju, fantastično je u ekipi imati igrača Van Persiejeve klase. Vrlo sam, vrlo zadovoljan."