Nije se "vratilo"
103

Feđa Dudić i FK Sarajevo: Priča o neuspješnoj ljubavi, "pehovima" i rezultatskom krahu

K. H.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
"Neću puno obećavati, sve ćete vidjeti od prvog kola. Sarajevu je trebao trener koji zna osvajati trofeje i koji zna igrati Evropu", rekao je Feđa Dudić u prvoj izjavi nakon što je i zvanično postao trener kluba s Koševa. Pet mjeseci nakon toga, poslije niza loših rezultata i neuspjeha, podnio je ostavku i napustio kormilo Bordo tima.
Priča o Dudiću i Sarajevu imala je bajkovit početak, činilo se kako na Koševu konačno "svi guraju u istom smjeru", ali prvobitno i ono najvažnije u ovoj "savršenoj kombinaciji", odlaskom s Olimpijskog stadiona "Asim Ferhatović Hase" i prelaskom u Zenicu gdje je Bordo tim počeo igrati svoje domaće utakmice, sve je za obje strane krenulo nizbrdo. I završilo tragično. No, krenimo redom.

Nakon što je Dudić poslije osvajanja Kupa BiH i zvanično napustio Velež i nakon što je imenovan za novog trenera Sarajeva, istakao je da u potpunosti zna u kakvu sredinu dolazi, da je spreman na pritisak, da ga očekuje i želi se nositi s njim, te u konačnici da zna šta Sarajevu treba i na koji način klub treba funkcionisati i raditi.

I na samom početku, u potpunosti je ispunio dato obećanje i ono što su navijači od njega očekivali. Nakon ubjedljivih pobjeda u prijateljskim mečevima na Koševu u okviru priprema za novu sezonu u Premijer ligi BiH, protiv crnogorske Iskre rezultatom 7:1 i drugoligaša GOŠK-a rezultatom 6:0, euforični navijači Sarajeva su do maksimuma podgili očekivanja u ovoj sezoni.

Uz to, odličnom i poprilično ubjedljivom igrom protiv Borca u 1. kolu nove sezone, gdje je Bordo tim u gostima slavio rezultatom 3:1, Dudić je još više "kupio" navijače, a nakon domaćih pobjeda protiv Sloge i Posušja na Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović Hase" i maksimalnih devet bodova iz prva tri meča, činilo se kao da su Bordo tim i Feđa Dudić savršena kombinacija i priča koja garantuje velike uspjehe i toliko priželjkivano "neko novo Sarajevo".

Govori to i velika podrška koju je Bordo tim imao u posljednjem meču na najvećem bh. stadionu gdje je 10.000 navijača tokom svih 90 minuta guralo Bordo momke u meču protiv Posušja i u konačnici im pomogli da u finišu meča slome protivnika i dođu do tri boda. To je, kada se iz današnje perspektive analiziraju Dudić i Sarajevo, bilo posljednje "dobro" što se desilo.

Sunovrat Sarajeva krenuo je četiri dana nakon spomenute pobjede protiv Posušja, a Bordo tim je na debiju pred "domaćom publikom" u Zenici doživio blamažu i izgubio rezultatom 5:1 od Tuzla Cityja.

Već naredni meč protiv Igmana i poraz od 2:0 otkrio je sve probleme koje Dudićev tim ima, a kriza se nastavila i s dva remija, prvi protiv Slobode u Zenici rezultatom 1:1 i drugi protiv Željezničara na Grbavici, kada su imali vodstvo od 2:0 i u finišu meča ostali bez pobjede protiv gradskog rivala.

Uspjeli su nakon toga igrači Sarajeva slaviti protiv Leotara sa 3:0, no uslijedila su nova četiri meča u kojima nisu upisali pobjede, redom protiv Zrinjskog, Širokog Brijega, Veleža i opet Tuzla Cityja, nakon čega su slavili protiv Borca u Zenici sa 1:0 kao posljednji nagovještaj da se stvari mogu "okrenuti i vratiti".

Nedavni poraz od Sloge rezultatom 1:0 pokrenuo je pitanje smjene Dudića i koliko je on uopšte više dobar za ovu ekipu Sarajeva, a nakon današnjeg poraza od trećeligaša Čelika i šokantnog ispadanja iz Kupa BiH, Dudić je na konferneciji za medije preuzeo odgovornost, podnio ostavku i nakon što je klub to prihvatio, u konačnici napustio Bordo klub.

Titula prvaka je za Sarajevo već sad, nakon 14 ligaških utakmica, izgubljena. Skor 5-4-5 uz negativnu gol-razliku (18:20) je više nego porazan za renome kluba kakav je Sarajevo, a današnji poraz od Čelika kap koja je prelila čašu i jednostavno ostavila samo jednu mogućnost - raskid saradnje.

"Ne znam više šta reći, šta god počneš pričati, nema svrhu. Ja sam dugo u Premijer ligi BiH i kao igrač, sve mislim vratit će se, ali evo, ako danas nismo zaslužili da pobijedimo (meč protiv Širokog Brijega 0:0), ne znam kad smo. Gol je za nas začaran, nemam šta momcima reći, samo idemo dalje i hvala navijačima. Navijači su prepoznali sve, dali su nam aplauz, nije išlo i idemo dalje, mora se negdje vratiti."

U konačnici, za Dudića se "nije vratilo" i njegova priča o treniranju "kluba koji voli" završila je kao priča "o pehovima". Od odlaska s Koševa u Zenici, do utakmica u kojima su potpuno dominirali i nisu ostvarili pobjede, preko povreda važnih igrača i loših rješenja nakon odlaska Mujakića, Dudić i Sarajevo jednostavno nisu mogli nastaviti dalje. Krivac je, svakako, i sam Dudić, najviše zbog selekcije igrača i često loših taktičkih odluka u toku utakmice.

Ukupno, sada već bivši trener Bordo tima je na zvaničnim utakmicama vodio Sarajevo u 15 utakmica, a računajući današnji poraz u Kupu BiH, upisao je šest poraza, od čega pet u Premijer ligi BiH. Zajedno sa Feđom Dudićem klupu Sarajeva će napustiti i njegov prvi asistent, Mustafa Kodro, kao i kondicioni trener, Jasmin Trnovac.

U Premijer ligi BiH je Bordo tim tek na sedmoj poziciji sa samo pet pobjeda u 14 utakmica i osvojenih 19 bodova. Naredni meč igraju protiv Posušja u gostima.