Intervju za Klix.ba

Faruk Hadžibegić: Ponosan sam što imamo finalistu Lige prvaka, razmišljam o Hamuliću, Barišiću...

Hadžibegić: Čudna mi je Pjanićeva odluka da napusti Evropu (Foto: T. S./Klix.ba)
Hadžibegić: Čudna mi je Pjanićeva odluka da napusti Evropu (Foto: T. S./Klix.ba)
...
Razgovarao: N. Kustura
16.05.2023. u 17:48

Reprezentacija Bosne i Hercegovine za tačno mjesec dana nastavlja kvalifikacije za Evropsko prvenstvo utakmicama protiv Portugala i Luksemburga, a tim povodom razgovarali smo sa selektorom Farukom Hadžibegićem.

Plan priprema za utakmice već je napravljen, a stručni štab Zmajeva na čelu s Hadžibegićem nalazi se u određenim problemima budući da igrači imaju različite termine završetka sezona u svojim klubovima.

"Napravili smo poseban plan upravo zbog toga. Imamo tu igrača koji će igrati do polovine juna, a imamo onih koji ne igraju još od aprila. Plan je da se okupimo 7. juna kada bi trebali imati na raspolaganju gotovo 16 igrača. Dan ili dva kasnije ekipa će se kompletirati dolaskom ostalih igrača, među kojima će biti i finalista Lige prvaka. Kao što znamo, to će biti Edin Džeko ili Rade Krunić. Ponosan sam što imamo finalistu Lige prvaka, baš kao i cijela država i to treba biti putokaz uspjeha i ostalim igračima. Očekuju nas dvije zahtjevne utakmice. Portugal je po mišljenju svih favorit grupe, ali niko nije nepobjediv. Tako ćemo se i postaviti protiv njih, a nekoliko dana kasnije očekuje nas izuzetno teška utakmice protiv Luksemburga. Mnogi ne poznaju jačinu Luksemburga čiji je tim sastavljen od igrača koji igraju u inostranstvu. Već su napatili druge reprezentacije, a tako će biti i do kraja kvalifikacija. To nam je izuzetno važna utakmica i tu moramo upisati tri boda koja bi nam dosta značila u nastavku kvalifikacija", rekao je Hadžibegić na početku razgovora za portal Klix.ba.

Milan i Inter će večeras igrati revanš polufinala Lige prvaka, a selektor je priznao da nije očekivao ishod kakav se desio u prvom susretu.

"Na osnovu posljednjih utakmica činilo mi se da je Milan bliže finalu, ali Inter je odigrao vrhunsku utakmicu u kojoj je i naš Džeko postigao pogodak. Mogli su pobijediti i s većom razlikom. Velika je to prednost pogotovo kada se radi o italijanskim ekipama tog nivoa. Jedan od njih dvojice će kasniti na pripreme. Sve zavisi ko će biti u finalu, ali prilagodit ćemo treninge svima jer je iza njih duga sezona", istakao je.

Anel Ahmedhodžić je posljednju utakmicu za Sheffield United odigrao još 29. aprila. U međuvremenu je i prvenstvo završeno, a sve to predstavlja ogroman problem.

Kalendar prvenstava je katastrofalan

"Tim problemom se bavim već nekoliko mjeseci čim sam vidio kad se završavaju prvenstva. Po tome sam pravio i raspored priprema. Imao sam druge želje i namjere, ali mogućnosti su me odvukle u drugom pravcu. Uglavnom zbog FIFA pravila. Stvarno ne znam i veoma me zabrinjava kako ćemo sve igrače staviti na isti nivo za te dvije važne utakmice. Može nam se desiti problem kao u Slovačkoj s fizičkom spremom. Imamo disbalans ogroman, a moram vidjeti i s doktorima kakva je situacija. Kalendar je katastrofalan", podvukao je Hadžibegić.

Osim problema s fizičkom spremom, selektor razmišlja i o drugim opasnostima. Amar Dedić tako ima dva žuta kartona i potencijalno bi dobivanjem trećeg protiv Portugala bio izgubljen za duel protiv Luksemburga.

"Remeti nas to zbog toga što moramo o tome razmišljati. Imamo ta tri, četiri problema. Moramo sjesti i razgovarati. Svi moraju prihvatiti ta razmišljanja, recimo da neko ne igra prvu utakmica, a igra drugu i slično. Moramo napraviti dogovor između nas. Bit će to moja odluka, ali moramo kolektivno pričati o tome", dodao je te podsjetio na načine slanja poziva:

Hadžibegić: Iz Premijer lige BiH su mi zanimljivi Hadžikić, Ćetković, Fejzić... (Foto: T. S./Klix.ba)
Hadžibegić: Iz Premijer lige BiH su mi zanimljivi Hadžikić, Ćetković, Fejzić... (Foto: T. S./Klix.ba)

"Kada su me imenovali za selektora naglasio sam da ću koristiti roster koji su ranije koristili Petev i Bajević. Mijenjat ću po jednog ili dvojicu kako bi svima otvorio vrata. Tako želim probuditi sportsku i takmičarsku svijest kod igrača. Vidio sam po kalendaru da ne igraju svi. Belgijanci su već prestali, u Turskoj će biti produženo i slično. Nisam u prilici da kažem ovaj igrač će biti pozvan jer igra ili ovaj neće jer ne igra."

Često razgovara s Miralemom Pjanićem koji se ponovo povrijedio prije pet dana.

"Čekam izvještaj doktora. Nemam te kompetencije da odgovaram pa sam zamolio doktora da mi precizira sve. Pjanića cijenim kao momka i igrača, ali su mi čudne neke njegove odluke. Isto sam i njemu rekao. Da napustiš Juventus i Barcelonu s 32 godine i odeš igrati van Evrope, meni to sa sportske strane nije jasno. Moramo poštovati njegovu odluku. Volio bih da je ostao u Evropi. Nije mi objasnio. Mislim da je to veliki hendikep i za njega i za nas. Liga u kojoj igra nije na istom nivou kao evropske. Međutim, da ne računam na njega, ne bih ni išao kod njega. Ipak, veliki mi je upitnik definitivno. I to mi je problem. Znamo da Bešića također nema jer će zbog povrede ligamenata pauzirati do septembra. Adnan Kovačević je također povrijeđen i on neće biti tu od igrača s prošlog spiska", otkrio je selektor.

Riješene su nesuglasice s Hamulićem

Između dva ciklusa, Hadžibegić je posjetio i Saida Hamulića iz Toulousea s kojim je razgovarao o reprezentaciji.

"Odlučio sam da se ne odričem bilo koga. U afektu je Hamulić rekao da ne želi igrati za BiH. Međutim, iznenadio se kada sam došao u Francusku da razgovaram s njim. Igrao sam u Toulouseu i poznajem mu trenera s kojim sam nekad igrao. Izvinio se za svoju reakciju i rekao mi je da je to rekao u afektu. Poručio sam mu kako mu ja lično ranije nisam ništa obećao. Možda je neko drugi pa neka mu onda taj neko drugi daje opravdanje. Ponovio sam mu da nisam siguran hoću li ga zvati za predstojeći prozor ili neki naredni. Dobro je sve prihvatio i drago mi je da smo to riješili", ispričao nam je.

Javnosti u BiH je zanimljiv i Haris Tabaković, nogometaš Austrije iz Beča i drugi strijelac austrijskog prvenstva.

"Pratim ga i znam za njegove rezultate. Posao oko prelaska u našu reprezentaciju je u rukama Zvjezdana Misimovića. Također, i Jašić mi je zanimljiv iz austrijskog prvenstva. Međutim, vraćam se na ono da ne mogu svi novi na spisak u isto vrijeme. U napadu imamo Džeku, Demirovića, Prevljaka ili recimo Kodru koji igra odlično u posljednje vrijeme. Da li sada njega pozvati samo radi poziva, nisam siguran. Interesantan je igrač, iskusan, ima 28 godina... Nije to ista situacija kao kod Dedića ili Huseinbašića koji su mlađi. On je već potvrđen igrač, ali ne znam koga izbaciti u ovom trenutku od napadača. Zadovoljan sam da ima sve više igrača koji žele igrati za reprezentaciju pa sam na nekim 'slatkim mukama'. Zolotić igra redovno u Portugala, ali nisam siguran da ću ga zvati za predstojeće okupljanje. Bit će sigurno dvije, tri promjene. Bitno je i da ne bude povreda", ističe selektor.

Spominju se, kao i uvijek, imena poput Huseinbašića, Barišića, Kovačevića...

"Još nisam odustao od Huseinbašića. Radimo na tome. Sve dok se to ne potvrdi definitivno. Bez obzira što je napravio neke poteze, mislim da bi mu bolje bilo da igra kod nas. Osijekov štoper Barišić je jedna od opcija, pogotovo što je Kovačević otpao zbog povrede. Vraća se i Kolašinac. Što se tiče golmana Kovačevića, situacija je drugačija nego kod drugih. On je sam želio igrati za Srbiju. Međutim, desio se problem. On je donio odluku, nije niko drugi. Sada imamo tri golmana koja su dobra. Gledam i domaću ligu. Hadžikić mi se sviđa iz Veleža pa i Ćetkovića iz Borca. Mnogi mi hvale Fejzića za kojeg tvrde da je najbolji tehnički golman lige. Tako da imamo dosta rješenja. Ne želim da sad dižem prašinu zbog Kovačevića jer imam tri golmana koja su podjednako kvalitetna u ovom trenutku", podvukao je pa se dotakao i ostalih igrača iz domaće lige:

"Obišao sam sve stadione i razgovarao s trenerima. Mislim da u ovom momentu nemamo domaćeg igrača koji odmah zaslužuje poziv. Preko simbola bh. nogometa Bilbije sam poslao poruku svima da su vrata otvorena. Treba to i zaslužiti. Evo pogledajte ponašanje igrača na nedavnom sarajevskom derbiju. Lopta se ubacuje u teren. Meni takvi ne trebaju u reprezentaciji. To je poruka za sve, ne samo za njega, već i onog ko ga je nagovorio na takav postupak. Dobar je i Ćorluka iz Zrinjskog, ali imamo zaista dosta rješenja na desnom beku."

Suđenje na utakmici Borca i Sarajeva

Dosta prašine u bh. nogometu podiglo je suđenje na utakmicama Premijer lige BiH, a i sam Hadžibegić je bio svjedok spornih situacija koje su se desile na nedavnoj utakmici Borca i Sarajeva u Banjoj Luci.

"Čuo sam komentare. Ne vidim problem što sam se fotografisao s našim predsjednikom Vicom Zeljkovićem koji mi je bio domaćin u Banjoj Luci. Niko me na stadionu nije pitao za mišljenje o suđenju, a nikome se nisam krio. Evidentno je da je suđenje problematično. U istom kolu problem je bio i na utakmici Željezničara i Veleža. Tražim okrugli stol da svi akteri lige sjednu za stol i razgovaramo koji su problemi i kako to poboljšati. To svi rade, ne znam što mi tako ne radimo. Više bih volio okrugli stol nego da sumnjamo. Sad sumnjamo baš u sve. U svakom kolu imamo sporne situacije sa sudijama. Više bih volio da sjednemo za stol, nego da se osuđujemo. Nije mi svejedno naravno bilo u Banjoj Luci, ali nismo bili u funkciji ispred FK Sarajevo. Legende smo kluba? Tako je, ali došli smo službeno. Međutim, ponavljam niko nas ništa nije pitao. Na nivou lige definitivno imamo problem", rezimirao je Hadžibegić.

Za kraj razgovora je otkrio kako mu je Manchester City favorit za osvajanje Lige prvaka, dok u finalu Kupa BiH ne bi bio iznenađen da se utakmica okonča izvođenjem penala.

97