Okreće leđa SAD-u
247

Jedan od najvećih talenata MLS-a odlučio igrati za Zmajeve, uskoro bi trebao dobiti poziv BiH

D. P.
Bajraktarević uveliko igra u elitnom rangu (Foto: Instagram)
Bajraktarević uveliko igra u elitnom rangu (Foto: Instagram)
Posljednjih mjeseci nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine dobila je brojna osvježenja koja stižu iz svih krajeva svijeta, a jedno od njih mogao bi biti vrlo talentovani nogometaš Esmir Bajraktarević (18).

Omladinski reprezentativac Sjedinjenih Američkih Država, koji je rođen u gradu Appleton 2005. godine, svojevrsna je senzacija u nogometu u SAD-u. Riječ je o krilnom nogometašu koji kuca na vrata seniorskih reprezentacija SAD-a, ali i Bosne i Hercegovine, čiji pasoš posjeduje zbog svog porijekla.

Bajraktarević nije samo budućnost nogometa u MLS-u, već i sadašnjost, pošto je odigrao posljednjih sedam utakmica za svoj New England Revolution, a u njih pet čak je bio starter. Impresivno za nekoga ko je tek napunio 18 godina, a ko je debitovao u profesionalnom nogometu sa 17.

Posljednjih dana ime Esmira Bajraktarevića privuklo je pažnju sportske javnosti u našoj zemlji. Sve je krenulo od trenutka kada ga je ugledni Transfermarkt, koji se bavi nogometnim špekulacijama, statistikama i procjenama tržišnih vrijednosti igrača, svrstao među najveće talente elitnog ranga nogometa u SAD-u.

Riječ je o izboru Top 10 najvećih talenata MLS-a pod nazivom "Nova velika 'stvar'". Vrijednost Bajraktarevića prema Transfermarktu trenutno je 400.000 eura, ali s tendencijom rasta jer je posljednje ažuriranje cijene obavljeno prije nego što je postao manje-više standaradan igrač u MLS-u.

Baš ondje gdje je reprezentacija BiH deficitarna, a to su krilne pozicije, Bajraktarević se najbolje snalazi po desnoj strani, s tim da mu, prema dostupnim podacima, nisu strane ni pozicije lijevog krila te ofanzivnog veznjaka.

Prema informacijama koje je jutros prenio Belmin Habibović, novinar portala Bosnichenationalmannschaft, koji se bavi skautiranjem potencijalnih reprezentativaca za sve selekcije Zmajeva, Bajraktarević je odlučio da dres reprezentacije Sjedinjenih Američkih Država zamijeni onim iz Bosne i Hercegovine.

Kako mladi krilni nogometaš još uvijek ima pravo nastupa za juniorsku, mladu, ali samim tim i seniorsku reprezentaciju, nema dileme da će dobiti poziv, vjerovatno već i za naredno okupljanje neke od selekcija Bosne i Hercegovine.

U američkim nogometnim ligama je stasao Vedad Ibišević, od kojeg su Zmajevi imali ogromnu korist. U tamošnjem nogometu nastao je jedan od najboljih bočnih nogometaša današnjice Alphonso Davies, a već godinama tu nastupaju i velike zvijezde svjetskog nogometa. MLS se legitimno može nazvati bazenom igrača za transfere u elitne rangove engleskog ili njemačkog nogometa.

Odavno MLS više nije "liga veterana" u koju dolaze igrači kako bi se samo oprostili od kvalitetnog nogometa i mi se nadamo da ćemo u Bajraktareviću imati lijepu budućnost s nacionalnim timom.