Nogomet
4

Faik Kolar: Ne predajemo se unaprijed, ne idemo u Tuzlu sa bijelom zastavom

Klix.ba
Foto: FK Olimpic
Foto: FK Olimpic
Fudbaleri Olimpica spremaju se za novu sezonu u Premijer ligi, u kojoj će nakon odlaska velikog broja igrača pokušati da spase opstanak u najjačem rangu takmičenja i za narednu sezonu.

Trener najmlađeg sarajevskog premijerligaša Faik Kolar u izjavu za zvaničnu stranicu Olimpica kazao je da se njegov tim uprkos velikom broju odlazaka neće predati pred početak nove sezone.

"Olimpic je prošao kroz ogromne promjene u pauzi između dvije sezone. Otišli su gotovo svi fudbaleri iz prošle sezone, a doveli smo mlađe igrače. Oni su svjesni da im je ovo dobra šansa za afirmaciju jer se igra Liga 12 koja je medijski jako dobro popraćena i imat će priliku da se dokažu i postanu dobri fudbaleri", kazao je Kolar.

Trener Olimpica dodaje i da je u pojedinim momentima bilo teško motivisati fudbalere s obzirom na situaciju u kojoj se klub našao.

"Od standardnih igrača iz prošle sezone, u klubu su ostali samo Dejan Bandović, Bojan Regoje i Emir Hadžić. Njima je obećano mnogo toga, a ništa nije ispunjeno. Ne znam kako bih to definisao, ali nije ni bitno. Situacija je takva kakva je, razgovarao sam sa njima kao i sa ostalim igračima i oni znaju šta ih očekuje i pošto su profesionalci, spremni su odgovoriti teškim izazovima", smatra Kolar.

Ovaj iskusni stručnjak koji je najveći dio svoje karijere posvetio upravo Olimpicu je klub preuzeo prošle sezone kada je bio pred ispadanjem iz lige. Iako Olimpicu niko nije davao šanse za opstanak, tim se predvođenom Kolarom preporodio i osigurao opstanak u ligi sa četiri vezane pobjede, a usto je igrao i jako ofanzivan fudbal.

"Da, ja preferiram ofanzivan fudbal i uvijek ću se truditi da se moja ekipa kroz njega izražava. Naravno, bilo bi suludo u ovakvoj situaciji izaći na teren protiv recimo Zrinjskog u Mostaru i napasti ih svim raspoloživim sredstvima. Ipak, mi smo klub koji se uvijek trudi da igra atraktivno, a ja ću se potruditi da tako igramo i u ovoj sezoni onoliko koliko nam prilike budu dopuštale. Do kraja prve polusezone ćemo igrati isključivo sa mladim igračima. Imali smo ponude nekih menadžera da dovedemo iskusnije fudbalere, ali nismo htjeli nikoga dovoditi i obećavati nešto što ne možemo ispuniti. Tako se ne smije raditi. Ako u klubu budu pozitivnih promjena u nastavku sezone, onda ćemo možda na polusezoni pokušati dovesti nekoliko iskusnijih fudbalera da pomognu našim mlađim igračima", kaže Kolar.

Olimpic ove sezone ima samo jedan cilj.

"Ne bih želio obećavati puno. Mi imamo u kadru jako puno mladih i neiskusnih igrača. Sa ovakvom ekipom, ja smatram da je realan cilj borba za opstanak. Bio bih zadovoljan sedmom, osmom ili sličnom pozicijom koja garantuje opstanak. Sve preko toga je istinska senzacija i zasad nije realno za pričati o tome”, smatra Kolar te dodaje: "Sezona će biti jako interesantna. Puno je tu kvalitetnih ekipa koje su i u prošloj sezoni dobro igrale. Glavni kandidat za titulu je Zrinjski, koji je aktuelni šampion i ima dobro posloženu ekipu na praktično svim pozicijama. Mislim da bi uz njih trebalo biti Sarajevo pod uslovom da zadrži Harisa Duljevića i Leona Benku, a blizu vrha bi trebala biti i Sloboda. Ne znam koliko trenutno može Željezničar, ali je i to kvalitetna ekipa. Sve su to timovi koji tradicionalno spadaju u vrh našeg fudbala, a povremeni bljeskovi poput našeg ili Radnikovog osvajanja kupa nisu toliko česti."

Trener Olimpica prebacuje ulogu favorita na Slobodu u duelu prvog kola Premijer lige BiH, ali smatra da se njegov tim ne treba predavati.

"Mnogo razgovaramo uoči ove utakmice. Naravno da je Sloboda favorit, ali mi ne idemo u Tuzlu sa bijelom zastavom. Sloboda je nastupila u Evropi i vjerovatno je imala jedno psihološko pražnjenje radi toga, ali radi se o vrlo kvalitetnoj ekipi. Mi se i pored toga ne predajemo unaprijed, igrat ćemo svoju utakmicu, pa ako budu bolji i dobiju nas, pružit ćemo im ruku i čestitati. Meni su prošle godine ljudi govorili da sam lud što idem uopće na treninge Olimpica kad smo već ispali, pa sam ih razuvjerio. Moji momci i ja ćemo se potruditi da i ove godine napravimo nešto slično", rekao je za kraj Kolar.