Nogomet
0

Fahrudin Omerović: Vjerujem u plasman BiH, Hrvatske i Crne Gore na Mundijal

Anadolija
Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Crna Gora su na odličnom putu da se plasiraju na Mundijal u Brazilu 2014., a Srbija me razočarala, kazao je u intervjuu za agenciju Anadolija proslavljeni golman Slobode i Partizana, a danas trener u stručnom štabu Fenerbahčea, Fahrudin Omerović.

Prvi asistent Aykuta Kocamana, trenera Fenerbahčea, ovogodišnjeg polufinaliste Evropske lige, istakao je da selekcija njegove rodne zemlje pruža odlične partije.

"Aykut i ja bili smo na utakmici sa Grčkom u Zenici. Došli smo dati podršku Safetu Sušiću koji nam je 1995. godine bio trener u Istanbul BB-u. On sjajno vodi ekipu i pobjedom nad Grčkom napravljen je veliki korak ka plasmanu na Mundijal. Aykut i ja bili smo presretni viđenim u meču sa Grčkom", kazao je Omerović, koji je prije rata nastupao za reprezentaciju nekadašnje SFRJ, a poslije rata za selekciju BiH.

"Odlično bi bilo kada bi se na šampionat u Brazil plasirali BiH, Hrvatska i Crna Gora. Bio bi to fenomenalan impuls za dodatni razvoj fudbala u regiji. BiH ima najveće šanse, ali vjerujem da će i Hrvatska, koja ima kontinuitet dobrih igara i rezultata, završiti na prvom mjestu u grupi. Neće im biti lako sa Belgijom. No, ekipa selektora Igora Štimca bolja je od 'crvenih vragova'. Srbija me razočarala. Nemaju nikakve šanse da idu dalje, dok me Crna Gora oduševila i volio bih da nađu svoje mjesto u Brazilu. Ipak, treba biti realan i reći da je i dalje Engleska veliki favorit u grupi H", smatra Omerović.Ovaj legendarni golman slavu je na prostorima Balkana stekao nastupajući za tuzlansku Slobodu i beogradski Partizan.

"Srce mi se cijepa zbog Slobode i njenog ispadanja u drugu ligu. Partizan ne pratim intenzivno. Onako, pomalo. Imam neke kontakte sa bivšim saigračima, najviše sa Zvonkom Popovićem. U svakom slučaju fino je čuti da moj nekadašnji klub dominira srbijanskim fudbalom", kazao je Omerović u razgovoru s novinarom agencije Anadolija.

Uz BiH njegovo srce kuca i za Tursku. "Nije sve izgubljeno. Turska još ima šansi da se domogne baraža, to jeste drugog mjesta u grupi D i pored lošeg starta u kvalifikacijama. Kumovala je tome smjena generacija u nacionalnom timu. Uglavnom, što se tiče reprezentacije Turske kvalitet joj daleko veći nego li to pokazuju rezultati posljednjih godina", mišljenja je Omerović.

Fenerbahče je u Super ligi Turske završio iza ljutog rivala i šampiona Galatasaraya. "Oni su šampioni, a mi smo ih pobijedili proteklog vikenda u velikom derbiju. Trijumf nam je došao kao melem na ranu, jer nismo državni prvaci, ali i zbog ispadanja od Benfice u polufinalu Evropske lige", iskren je Omerović.

Njegovom timu malo je nedostajalo da izbori plasman u finale drugog po snazi klupskog takmičenja UEFA.

"Šteta je prava što nismo iskoristili brojne prilike u prvom meču u Istanbulu kada smo minimalno pobijedili sa 1:0. Ishod revanša u Lisabonu, poraz od 1:3, umnogome mogao je biti drugačiji da smo 'zabili' što smo trebali u prvom poluvremenu. Nažalost, nismo pa je Benfica zasluženo prošla u finale Evropske lige, gdje je u dramatičnom susretu poražena od Chelseaja. Možda, i nezasluženo, ali to je fudbal", rekao je Omerović.

Fenerbahče 22. maja igra finale Kupa Turske u kojem će se sastati sa Trabzonsporom. "Pobjedom u finalu spasili bi sezonu. Osvojili bi jedan od trofeja, te uz historijski, prvi za klub plasman u polufinale Evropske lige, sezonu bi mogli sa punim pravom okarakterizirati uspješnom. Kvalitetniji smo od Trabzonspora i nadam se najboljem po našu ekipu", kazao je Omerović.

Kruna tekuće fudbalske sezone u Evropi bit će finale Lige prvaka, utakmica u kojoj će se 25. maja na stadionu Wembley u Londonu sastati njemački prvak Bayern i viceprvak Borrusia Dortmund.

"Nije slučajno što su dva njemačka tima u finalu. To je plod njihovog sistemskog rada, snage i izdržljivosti igrača, discipline u igri. Ipak, pored svih tim osobina Nijemci su puno napredovali i na tehničkom planu što im je donijelu prevagu u odnosu na ostale", rekao je proslavljeni golman koji veće šanse daje ekipi iz Minhena.

"Bayern je favorit, ali blagi. Izuzetno su jak tim, kompaktni i kvalitetni su na svakoj poziciji u timu. Jednostavno, nemaju slabu tačku. Međutim, i Borussija je odlična, tako da će nijanse odlučivati. Može presuditi i individualni potez nekog od vrsnih igrača jednih ili drugih", istakao je Omerović u razgovoru za Anadoliju.