Odlična predstava na Nou Campu
0

FOTO+VIDEO / Fabregas i Xavi odveli Barcelonu u finale Kupa kralja

Piše: J. H.
(Foto: AFP)
Na Nou Campu večeras je odigrana uzvratna utakmica polufinala španskog Kupa kralja između Barcelone i Valencije. Golovima Fabregasa i Xavija, Barcelona je savladala Valenciju sa 2-0 i plasirala se u finale Kupa kralja.

Prva polufinalna utakmica Kupa kralja odigrana prošle sedmice završena je neriješenim rezultatom (1-1) tako da su oba tima tražila prolaz u finale na Nou Campu. Zbog gripe Roberto Soldado, prvi napadač Valencije, nije nastupio u večerašnjem meču tako da je Unai Emery ubacio Aduriza koji je imao polupriliku u trećoj minuti.

U prvih deset minuta utakmice, Valencija je bila bolja ekipa na terenu. Napadači Šišmiša konstantno su vršili pritisak na odbranu Blaugrane.

U 12. minuti Feghouli je imao odličnu priliku da Valenciju dovede u vodstvo. Njegov šut sa 16 metara otišao je pored gola.

U svom prvom ozbiljnijem napadu u 16. minuti, Barcelona je postigla gol. Messi je uputio dugi pas u šesnaesterac Valencije nakon čega je Cesc Fabregas bez problema savladao golmana Alvesa. Ovo je bio 15 gol Fabregasa od dolaska iz Arsenala. Poređenja radi, u svojoj najboljoj sezoni (2009/2010) u dresu Tobdžija, Fabregas je postigao 15 golova.

Nakon vodećeg gola, Barcelona je već u sljedećem napadu imala dvije odlične prilike preko Messija i Cuence. Messi je ponovo zaprijetio golu Valencije u 25. minuti. Međutim, golman Diego Alves zaustavio je pokušaj Argentinca sa 17 metara.

Nakon katastrofalne greške odbrane Valencije, Fabregas je ima odličnu šansu u 31. minuti da postigne svoj drugi gol na utakmici, ali je golman odlično reagovao. Igra Valencije u potpunosti se raspala nakon gola Barcelone. Šanse ispred gola Alvesa redale su se jedna za drugom. Prvo je pokušao Xavi a nakon toga i Fabregas. Zahvaljujući prvenstveno golmanu Diegu Alvesu, prvo poluvrijeme završeno je minimalnim vodstvom Barcelone.

Valencija je u 48. minuti imala dobru šansu, ali je golman Pinto bio na visini zadatka. Barcelona je preko Messija uzvratila, ali je ovaj put odbrana Šišmiša odlično intervenisala. Lopta je čak pogodila i prečku pri padu. Argentinac je ponovo šutirao u 55. minuti, ali čudesni Alves je odbranio i ovaj udarac.

Barcelona je nastavila prijetiti golu Alvesa koji je ponovo odbranio stopostotnu šansu Messija u 63. minuti. Valencija je u 72. minuti zaprijetila ali je Pinto odbranio. U 77. minuti, Feghouli je dobio drugi žuti karton te je Valencija ostala sa deset igrača na terenu.

Već u 81. minuti, Xavi je doveo Barcelonu u vodstvo od 2-0. Ovo je bio deseti gol veznjaka Blaugrane u sezoni.

Pet minuta prije kraja, Messi je šutirao iz slobodnog udarca ali je Alves ponovo odbranio. Do kraja utakmice, Barcelona je imala nekoliko prilika ali se rezultat nije mijenjao.

Tako ćemo gledati reprizu finala Kupa kralja iz 2009. godine između Athletica i Barcelone koju su Katalonci tada dobili 4-1. Još uvijek nije odlučeno gdje će se igrati finalna utakmica niti tačan datum odigravanja. Vjerovatno će to biti stadion Santiago Bernabeu 20. ili 25. maja.

Polufinale Kupa kralja:

Barcelona - Valencija 2-0 (Fabregas 16, Xavi 81.)