Nogomet
0

Evropska liga: Porto protiv Seville, Lyon na Juventus

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Poznati su i parovi četvrtfinala Evropske lige. To su AZ Alkmaar - Benfica, Olympique Lyon - Juventus, Basel - Valencia i Porto - Sevilla.

Nakon dramatičnog prolaska u četvrtfinale Evropske lige izbacivanjem gradskog rivala Betisa, Sevilla je saznala protivnika među osam. Bit će to ekipa Porta koja je u osmini finala bila bolja od jednog od favorita za ukupnu pobjedu Napolija.

Porto će i u ovim susretima nastupiti hendikepiran neigranjem kapitena i prvog golmana Heltona koji je zbog teže povrede završio sezonu, međutim Brazilac Fabiano pokazao se kao dostojna zamjena.

Kuglice su spojile i dva kluba iz "petice" te će se tako u četvrtfinalu susresti Lyon i Juventus. Lyon je prošao dalje zahvaljujući ukupnom slavlju protiv Viktorije iz Plzena dok je Juventus krasnim golom Andree Pirla u Firenzi eliminirao Fiorentinu.

AZ Alkmaar nakon izbacivanja ruskog Anžija igra protiv vrlo neugodne Benfice koja je bila bolja od Tottenhama i u ovom susretu bit će favorit.

Posljednji par čine Basel i Valencia. Valencia je imala najlakši posao u osmini finala dva puta svladavši Ludogorec dok je Basel zaustavio seriju pobjeda Red Bull Salzburga i u događanjima bogatom susretu u Austriji izborio je prolaz.

Četvrtfinalne utakmice na rasporedu su 3. i 10. aprila.

Evropska liga, četvrtfinale:

AZ Alkmaar - Benfica Olympique Lyon - Juventus Basel - Valencia Porto - Sevilla