Nogomet
0

Evropska liga: Juventus slavio u gostima, a Porto na svom terenu

Piše: A. P.
Benfica i Juventus su zabilježili gostujuće, a Porto i Basel domaće pobjede u večeras odigranim susretima četvrtfinala Evropske lige.
Portovi igrači Mangala i Varela slave postignuti pogodak (Foto: EPA)
Portovi igrači Mangala i Varela slave postignuti pogodak (Foto: EPA)

Po mnogima najzanimljiviji večerašnji meč bio je onaj u Portu, gdje su se na stadionu Dragao igrali portugalski predstavnik Porto i španski susjed Sevilla.

Nakon boljeg otvaranja utakmice Porto je poveo u 31. minuti golom Mangale, koji je zatresao mrežu protivnika nakon sjajnog ubačaja Quaresme. Već u 17. minuti omjer kornera bio je 5:0 u korist portugalskog tima i iako je Sevilla imala veliku šansu u 28. minuti, pritisak Porta ipak je bio prejak za ekipu Unaia Emeryja.

Domaći su u 45. minuti imali sjajnu šansu, kada je Deforur šutirao izvan šesnaesterca i pogodio desnu stativu. Ubrzo potom golman gostiju dobro je ukrotio šut Varele koji je loptu poslao prema lijevoj strani gola.

U 62. minuti ponovo je uslijedila šansa za Porto, ali je Quaresma loše šutirao.

Do kraja utakmice bilježimo prilike Sevillinih igrača Bacce i Figueirasa, te crveni karton Portovog Fernanda koji je na ružan način pokosio protivničkog igrača.

Juventusova uzdanica Kwadwo Asamoah (Foto: AFP)
Juventusova uzdanica Kwadwo Asamoah (Foto: AFP)

Na stadionu Gerland večeras su se susreli Lyon i Juventus, a mreže su mirovale skoro do samog kraja. Ipak, za prevagu i pobjedu Juventusa pobrinuo se Bonucci u 86. minuti. On je došao do jedne odbijene lopte i zakucao je ispod prečke, ostavivši golmana nemoćnim.

U susretu u kojem su oba tima imala izjednačene šanse ističemo rijetke dobre prilike i to Malbranquea i Brianda za Lyon i Teveza, Chiellinija i Vučinića za Juventus.

Slavlje igrača Basela (Foto: AFP)
Slavlje igrača Basela (Foto: AFP)

Evropska liga, četvrtfinale:

Alkmaar - Benfica 0:1 Basel - Valencia 3:0 Lyon - Juventus 0:1 Porto - Sevilla 1:0