Nogomet
9

Evropska liga: Liverpool slavio u engleskom derbiju, Lulić igrao 35 minuta u remiju Sparte i Lazija

Piše: E. B.
Sturridge pogađa iz jedanaesterca za 1:0 (Foto: EPA)
Sturridge pogađa iz jedanaesterca za 1:0 (Foto: EPA)
Veliki engleski derbi između Liverpoola i Manchester Uniteda u prvoj utakmici osmine finala Evropske lige donio je odličnu predstavu u kojoj su Redsi slavili rezultatom 2:0.

United je odmah imao priliku da preko Rashforda postigne gol, ali je mladi napadač zakasnio. Iako je ova šansa nagovijestila uzbudljiv meč, nakon toga uslijedio je mirniji period, a onda je u 19. minuti dosuđen penal za Liverpool kada je Depay srušio Clynea. Sturridge je bio siguran i imali smo sjajan meč u najavi.

Umjesto da United uzvrati napadima, Liverpool je nakon gola bio tim koji je stalno prijetio, ali je na golu gostiju briljirao De Gea. Španski golman je do kraja poluvremena svojim intervencijama spasio svoj tim nakon udaraca Coutinha, Sturridgea i Lallane i prosto je nevjerovatno kako se rezultat nije mijenjao.

Tamo gdje je stao u prvom dijelu, Liverpool je nastavio u drugom, ali isto je učinio i De Gea. U 55. minuti šutirao je Coutinho, ali je De Gea odbranio. Zatim je u 67. minuti zaustavio i Clynea. Dvije minute kasnije odličnu priliku nepreciznim udarcem propušta Henderson.

Iako je De Gea imao svoju noć, nije mogao ništa u 73. minuti kada je Firmino pogodio za konačnih 2:0 i donio Redsima sjajan rezultat pred uzvrat naredne sedmice.

Athletic Bilbao je golom Raula Garcije na svom San Mamesu slavio protiv Valencije (1:0), a priliku da udvostruči vodstvo imao je Aduriz u posljednjoj minuti.

Lazio je gostovao Sparti u Pragu i izvukao je neriješen rezultat, 1:1. Domaćin je poveo u 13. minuti preko Frydeka, a u 38. minuti izjednačio je Parolo. Senad Lulić je susret počeo na klupi, a u 55. minuti je zamijenio indisponiranog Matrija. U 58. minuti Antonio Candreva je imao priliku dovesti Lazio u vodstvo, no lopta nakon njegovog šuta pogađa prečku.

Villarreal je sa 2:0 savladao Bayer. U prve tri minute susreta domaći tim je imao dvije velike prilike preko Soldada koji nije matirao Bernda Lenu, a u 5. minuti Soldado je asistirao Cedricu Bakambuu koji je pogodio za vodstvo domaćina. Soldado je imao još jednu veliku priliku u 40. minuti, no Leno je bio siguran. Bakambu je svoj drugi gol postigao u 56. minuti za konačnih 2:0. U 95. minuti Jedvaj je u redovima gostiju isključen nakon drugog žutog kartona.

Rezultati prvih utakmica osmine finala Evropske lige:

Basel - Sevilla 0:0 Dortmund - Tottenham 3:0 Fenerbahce - Braga 1:0

Shakhtar - Anderlecht 3:1 Athletic Bilbao - Valencia 1:0 Liverpool - Manchester United 2:0 Sparta Prag - Lazio 1:1 Villarreal - Leverkusen 2:0