Nogomet
0

Evropska liga: Kvržić s Rijekom gostuje na Gerlandu, Cocalićev Maccabi protiv PAOK-a

Piše: D. B.
Igrači Rijeke na treningu uoči utakmice s Lyonom
Igrači Rijeke na treningu uoči utakmice s Lyonom
Večeras je na rasporedu 3. kolo grupne faze Evropske lige u okviru grupa A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K i L.

Grupa A

Swansea City - Kuban

Prvoplasirani Swansea nakon dva odigrana kola ima maksimalnih šest bodova i već sada ima sjajnu šansu da se kvalificira u drugu fazu Evropske lige. Tome bi svakako pridonijela pobjeda protiv Kubana, koji nema nijedan bod. Ruska ekipa ima posljednju šansu da se uključi u borbu s rivalima, a to će biti veoma težak zadatak.

Valencia - St. Gallen

Šišmiši su na trećoj poziciji i imaju tri boda, kao i drugoplasirani St. Gallen, a večeras na svojoj Mestalli imaju priliku to promijeniti u direktnom obračunu. Cilj Valencije je svakako sljedeća faza Evropske lige, pa je pobjeda imperativ u ovom susretu: Šišmiši će se svakako morati boriti za realizaciju svojih ambicija, jer ni St. Gallen ne namjerava doći sa bijelom zastavicom.

  1. Swansea City 6
  2. St. Gallen 3
  1. Valencia 3
  2. Kuban 0

Grupa B

Choromorets Odesa - Ludogorec

Bit će ovo međusobni duel dviju vodećih ekipa u grupi B. Bodovi su potrebni i jednoj i dugoj ekipi s obzirom na to da s treće pozicije prijeti PSV. Ovaj će trojac do kraja grupne faze vjerovatno voditi bitku za plasman u drugi krug.

Dinamo Zagreb - PSV

Dinamo je otpustio i drugog trenera u kratkom vremenskom periodu i potrebna mu je pobjeda protiv PSV-a ukoliko želi pokazati da nije turist u grupi B. Za to će biti potrebno pravo čudo s obzirom na snažni PSV i njegovu namjeru da pokaže ko je glavni u grupi. Zagrepčani će biti oslabljeni neigranjem bh. nogometaša Saida Husejinovića, koji se teško povrijedio i pauzirat će bar šest mjeseci. Ukoliko izgube, to će biti vjerovatno kraj snova o evropskom proljeću.

  1. Ludogorec 6
  2. Chornomorets Odesa 3
  3. PSV Eindhoven 3
  4. Dinamo Zagreb 0

Grupa C

Elfsborg - Esbjerg

U grupi C je još uvijek sve otvoreno, a Salzburg je u prednosti jer u odnosu na svoje pratioce ima višak od tri, odnosno pet bodova. Treće kolo donosi duel Elfsborga i Esbjerga. Domaći imaju jedan, a gosti tri boda. Kako sada stvari stoje, ove će se ekipe boriti za drugu poziciju, jer Salzburg igra odlično i na domaćem terenu očekuje Standard, koji je na posljednjem mjestu. Pobjeda bi za Elsborg i Esbjerg puno značila, dok bi remi i jednima i drugima donio malo toga dobrog.

Salzburg - Standard Liege

Salzburg ima priliku pobijediti Standard na svom terenu i učvrstiti se na prvoj poziciji u grupi C, dok su bodovi Standardu također veoma potrebni. Goste očekuje težak zadatak, a domaće velika prilika za siguran korak ka drugoj fazi Evropske lige.

  1. Salzburg 6
  2. Esbjerg 3
  3. Elfsborg 1
  4. Standard de Liege 1

Grupa D

Wigan - Rubin

Wigani i Rubin su se izdvojili kao favoriti u grupi D, a sada ih očekuje međusobni obračun. Ako bi Rubin pobijedio, bio bi gotovo siguran učesnik druge faze, a Wigan bi pobjeda ostavila u 'mrtvoj' trci za prvo mjesto. Neriješen rezultat također ne bi bio loš, s obzirom na to da su u grupi Zulte sa jednim te slabašni Maribor bez ijednog boda.

Zulte - Maribor

Zulte bi se pobjedom uključio u borbu za drugu fazu Evropske lige, a ista stvar je i sa Mariborom, ekipom za koju nastupa bh. nogometaš Nusmir Fatić. Ekipama neriješen rezultat nikako ne odgovara i očekuje se borba do posljednje minute. Poraženi će se najvjerovatnije oprostiti od Evropske lige.

  1. Rubin 6
  2. Wigan 4
  3. Zulte Waregem 1
  4. Maribor 0

Grupa E

Ferreira - Dnipro

Ferreira ima jedan bod i dočekuje drugoplasirani Dnipro sa tri osvojena boda. Portugalski tim traži svoju šansu za drugu fazu i učinit će sve da je pronađe i iskoristi. Dnipro je u povoljnijoj poziciji i namjerava je sačuvati svim raspoloživim sredstvima. Ovo će svakako biti zanimljiva utakmica s puno borbe na terenu.

Fiorentina - Pandurii

Fiorentina je favorit u grupi i iz dva kola ima šest bodova. U goste im dolazi rumunski tim Pandurii, trećeplasirana ekipa s jednim bodom. Talijani idu na pobjedu koja se i očekuje, dok se Rumuni nadaju iznenađenju i barem jednom, ali važnom bodu.

  1. Fiorentina 6
  2. Dnipro 3
  3. Padurii 1
  4. Pacos de Ferreira 1

Grupa F

Bordeaux - APOEL

Bordeaux je razočarao u prva dva kola Evropske lige upisavši dva poraza. Francuskom timu je potrebna pobjeda ukoliko želi popraviti utisak i bodovni saldo, a na megdan mu dolazi također neuvjerljivi APOEL, koji ima jedan bod. Obje ekipe trebaju pobjedu ukoliko žele zadržati kakve takve šanse za drugu fazu takmičenja.

Eintracht Frankfurt - Maccabi Tel Aviv

Frankfurt drži prvu poziciju sa šest bodova, a u 3. kolu dočekuje drugoplasiranu ekipu Maccabija iz Tel Aviva. Ovo su dva favorita u grupi i vjerovatno će se međusobno boriti za prestiž. Puni plijen bi značio mnogo i jednima i drugima, a ni remi ne bi bio neprihvatljiv rezultat.

  1. Eintracht Frankfurt 6
  2. Maccabi Tel Aviv 4
  3. APOEL 1
  4. Bordeaux 0

Utakmice u okviru grupa A, B, C, D, E i F počinju u 21:05 sati.

Grupa G

Genk - Rapid Beč

Genk se pokazao kao favorit u grupi G, a to ima priliku potvrditi protiv posljednjeplasiranog Rapida iz Beča. Belgijski tim ima 6 bodova i pobjeda bi trasirala siguran put ka drugoj fazi, dok je Rapidu svaki bod važan u borbi sa Dynamom i Thunom.

Dynamo Kyiv - Thun

Dynamo nakon dva kola ima samo jedan bod i dočekuje drugoplasirani Thun s tri boda. Ukrajinski tim mora tražiti pobjedu ukoliko želi priključak u borbu za plasman u drugu fazu, sve drugo bi bilo neuspjeh. S druge strane, Thun nakon poraza od Genka u 2. kolu želi dokazati da ima mjesto u nokaut fazi te iz borbe izbaciti Dynamo i Rapid. Šta će biti od toga, ostaje da se vidi.

  1. Genk 6
  2. Thun 3
  3. Dynamo Kyiv 1
  4. Rapid Beč 1

Grupa H

Slovan Liberec - Sevilla

Ovo je duel dviju vodećih ekipa u grupi H i sigurno će donijeti borbu za prestiž. Pobjedu priželjkuju i jedni i drugi, s tim da je Sevilla blagi favorit. Da li će to španski klub i opravdati, vidjet ćemo večeras.

Freiburg - Estoril

U Freiburgu neće biti našeg reprezentativca Mensura Mujdže, koji je povrijeđen, igra samo pobjeda protiv slabašnog Estorila, a to je i imperativ ukoliko njemački tim želi biti konkurentan u grupi H. S druge strane, ekipa Estorila se pokazala kao autsajder, pa bi bod ili eventualna pobjeda bili pravi podvig.

  1. Sevilla 6
  2. Slovan Liberec 4
  3. Freiburg 1
  4. Estoril 0

Grupa I

Lyon - Rijeka

U grupi I je još uvijek sve otvoreno. Lyon će dočekati Rijeku i pokušati upisati prvu pobjedu u grupnoj fazi. S druge strane, Rijeka nakon poraza i remija ima teško gostovanje, ali se u hrvatskom taboru nadaju novom podvigu. Ipak, to će biti veoma teško protiv Lavova na Gerlandu. Za hrvatskog predstavnika bi trebali nastupiti bh. nogometaši Mehmed Alispahić, Damir Zlomislić i reprezentativac Zoran Kvržić.

Betis - Vitoria Guimaraes

Betis nakon dva kola ima samo dva boda i želi popraviti utisak protiv prvoplasirane Vitorije. Kako je u grupi sve otvoreno, bodovi su neophodni i jednima i drugima.

  1. Vitoria 4
  2. Lyon 2
  3. Betis 2
  4. Rijeka 1

Grupa J

Trabzonspor - Legia

Trabzonspor je izjednačen s prvoplasiranim Lazijem, jer obje ekipe imaju po četiri boda i očigledno će se boriti do kraja za prvo mjesto u grupi. Turska ekipa dočekuje Legiju u 3. kolu, koja je potpuno razočarala. Pobjeda bi domaćim dala vjetar u leđa za nastavak takmičenja, dok se Legiji, s obzirom na igru, daju male šanse za povoljan rezultat.

Apollon - Lazio

Apollon ima tri boda i dočekuje Lazio, za koji neće igrati povrijeđeni bh. reprezentativac Senad Lulić. Domaći trebaju bodove za ostanak u igri za drugu fazu, dok rimski tim dolazi s namjerom da pobijedi i izdvoji se na vrhu tabele.

  1. Lazio 4
  2. Trabzonspor 4
  3. Apollon 3
  4. Legia 0

Utakmice u okviru grupa G, H, I i J se igraju s početkom u 19:00 sati.

Grupa K

Anzhi - Tromso, 18:00 sati

Situacija u grupi K je potpuno otvorena od druge do četvrte pozicije. Anzhi i Tromso su na trećoj, odnosno četvrtoj poziciji sa po jednim osvojenim bodom, a drugi je Sheriff sa dva boda. Duel Anzhija i Tromsa bi trebao donijeti bespoštednu borbu na terenu, jer je svaki bod u neizvjesnoj grupi izuzetno vrijedan.

Sheriff - Tottenham, 19:00 sati

Drugoplasirani Sheriff dočekuje snažnu ekipu Tottenhama, koja je na prvom mjestu sa šest osvojenih bodova. Moldavski tim mora osvajati bodove ukoliko se želi zadržati ispred Anzhija i Tromsa, ali će remi, a pogotovo pobjedu protiv Tottenhama biti teško izvojevati.

  1. Tottenham 6
  2. Sheriff 2
  3. Anzhi 1
  4. Tromso 1

Grupa L

Shakhtar Karagandy - AZ, 18:00 sati

Kazahstanski Shakhtar, za koji nastupaju bh. nogometaši Nikola Vasiljević i Aldin Džidić, nakon dva kola ima jedan bod, a u trećem kolu će ugostiti vodeću ekipu u grupi, a to je AZ Alkmaar, koji ima četiri boda. Shakhtar je primoran igrati na pobjedu ukoliko želi priključak za vrh, dok ni AZ ne može odigrati mirno s obzirom na to da PAOK na drugom mjestu ima isti broj bodova. Veoma važna utakmica za oba tima.

PAOK - Maccabi Haifa, 19:00 sati

PAOK je drugi, ali ima četiri boda, kao i prvoplasirani AZ. Prepreka u 3. kolu je Maccabi Haifa, za koji nastupa bh. nogometaš Edin Cocalić. PAOK želi iskoristiti prednost domaćeg terena i nastaviti borbu sa AZ Alkmaarom za prvo mjesto, dok Maccabi treba pobjedu ukoliko želi šansu da se priključi toj borbi.

  1. AZ Alkmaar 4
  2. PAOK 4
  3. Maccabi Haifa 1
  4. Shakhtar Karagandy 1