Nogomet
0

Evropska liga: Kvržićeva Rijeka dočekuje Lyon, Dinamo protiv PSV-a

Piše: D. B.
Detalj s utakmice Lyon - Rijeka (Foto: AFP)
Detalj s utakmice Lyon - Rijeka (Foto: AFP)
Večeras se u okviru 4. kola grupne faze Evropske lige igraju 24 utakmice u grupama A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K i L. U većini grupa je situacija daleko od riješene, tako da se očekuje velika borba za 1. i 2. poziciju u grupama. Očekujemo i nastup bh. nogometaša, među kojima je i naš reprezentativac Zoran Kvržić, čija Rijeka u veoma važnoj utakmici dočekuje Lyon.

Grupa A

Kuban - Swansea 18:00 St. Gallen - Valencia 19:00

Kuban i Valencia su najozbiljniji kandidati za prolaz u drugu fazu, osim ako St. Gallen u ovom kolu ne napravi iznenađenje i savlada Šišmiše. To bi uveliko zakomplikovalo situaciju, baš kao i kad bi kojim slučajem Kuban pobijedio Swansea, u šta je, barem prema dosadašnjoj formi, teško vjerovati.

  1. Swansea City 7
  2. Valencia 6
  3. St. Gallen 3
  4. Kuban 1

Grupa B

Ludogorets - Chornomorets 19:00 PSV - Dinamo Zagreb 19:00

Sjajni Ludogorets ima maksimalan broj bodova i ukoliko pobijedi Chornomorets, osigurat će plasman u sljedeću fazu. S druge strane, Chornomoretsu su potrebni bodovi ukoliko želi prestići PSV. To će biti težak zadatak s obzirom na to da PSV ima bod više i u ovom kolu dočekuje zagrebački Dinamo te se nada pobjedi. Zagrepčani imaju samo jedan bod i potrebno im je mnogo sreće i prije svega boljih performansi kako ne bi završili svoj evropski put već u ovom kolu. Bh. nogometaša Saida Husejinovića neće biti u dresu Modrih zbog povrede.

  1. Ludogorets Razgrad 9
  2. PSV Eindhoven 4
  3. Chornomorets Odesa 3
  4. Dinamo Zagreb 1

Grupa C

Esbjerg - Elfsborg 19:00 Standard de Liege - Salzburg 19:00

Salzburg je u najboljoj poziciji sa maksimalnih 9 bodova iz tri kola. U ovom kolu igra protiv Standarda, koji ima jedan bod i na posljednjem je mjestu. Prilika je to da austrijski predstavnik osigura nastup u drugoj fazi. Njen protivnik Standard mora igrati na pobjedu ukoliko želi zadržati bilo kakve šanse za drugu poziciju. To će ovisiti i o rezultatu utakmice Esbjerg - Elfsborg, jer Esbjerg već ima šest bodova i sigurno korača kad drugoj fazi Evropske lige.

  1. Salzburg 9
  2. Esbjerg 6
  3. Elfsborg 1
  1. Standard de Liege 1

Grupa D

Rubin - Wigan 18:00 Maribor - Zulte Waregem 19:00

Rubin se nalazi na prvoj poziciji i ističe kandidaturu za drugu fazu. U goste ovog puta stiže drugoplasirani Wigan sa dva boda manje. Ukoliko Rusi pobijede, riješit će mnogo toga dva kola prije kraja. Wiganu su potrebni bodovi jer s treće pozicije vreba Maribor, za koji nastupa bh. nogometaš Nusmir Fajić. Slovenski predstavnik dočekuje Zulte i pobjeda je prioritet kako bi se održao priključak za Rubinom i Wiganom. Zulte ima jedan bod i potrebna su mu čuda za uspjeh na kraju, što je malo vjerovatno.

  1. Rubin Kazan 7
  2. Wigan 5
  3. Maribor 3
  4. Zulte Waregem 1

Grupa E

Dnipro - Pacos de Ferreira 19:00 Pandurii - Fiorentina 19:00

Fiorentina odlično igra u Evropskoj ligi i ima maksimalnih 9 bodova. Pobjeda u gostima kod rumunskog predstavika bi značila i plasman u drugu fazu. Panduri igraju slabo i šanse za stizanjem Dnipra su veoma male. Dnipro dočekuje Ferreiru i pobjedom namjerava gotovo osigurati nastup u sljedećoj fazi Evropske lige.

  1. Fiorentina 9
  2. Dnipro 6
  3. Pandurii 1
  4. Pacos de Ferreira 1

Grupa F

APOEL - Bordeaux 19:00 Maccabi Tel Aviv - Eintracht Frankfurt 19:00

APOEL ima samo jedan bod i utakmica sa Bordeauxom je posljednja prilika da se "probudi" i uključi u borbu za drugu poziciju. No, Bordeaux ima iste ambicije i također mora osvojiti bodove kako bi držao priključak za pozicijama koje vode u drugu fazu. U 4. kolu ih očekuje težak zadatak, a to je ekipa Frankfurta koja ima maksimalan broj bodova. Nijemcima bi pobjeda donijela kartu za drugu fazu.

  1. Eintracht Frankfurt 9
  2. Maccabi Tel Aviv 4
  3. Bordeaux 3
  4. APOEL 1

Grupa G

Rapid Wien - Genk 21:05 Thun - Dynamo Kyiv 21:05

U grupi G je sve otvoreno, jer sve ekipe imaju šanse za osvajanje prve i druge pozicije. Očekuje se žestoka borba do posljednjeg kola.

  1. Genk 7
  2. Dynamo Kyiv 4
  3. Thun 3
  4. Rapid Beč 2

Grupa H

Sevilla - Liberec 21:05 Estoril - Freiburg 21:05

Sevilla je u najboljoj poziciji sa sedam bodova, slijedi Liberec sa 5, a onda Freiburg sa 2 i Estoril s 1 bodom. Sevilla se može odvojiti pobjedom nad Liberecom, koji u Španiju ne dolazi sa bijelom zastavicom, jer želi prvu poziciju ili bar da zadrži svoju trenutnu drugu poziciju. Freiburgu je potrebna pobjeda protiv Estorila za priključak, a Estoril ima najmanje šanse i samo mu pobjeda igra protiv Freiburga.

  1. Sevilla 7
  2. Slovan Liberec 5
  3. Freiburg 2
  4. Estoril 1

Grupa I

Situacija u grupi I je otvorena. Lyon i Betis imaju po pet bodova, Vitoria ima 4 boda, a Rijeka 1 bod. Hrvatskom predstavniku je potreban podvig protiv Lyona i pobjeda koja bi značila ravnopravne šanse u borbi za prvu i drugu poziciju. Bodovi su neophodni i Lyonu, s obzirom na to da sa druge i treće pozicije prijete Betis i Vitoria. Za hrvatskog predstavnika bi trebali nastupiti bh. nogometaši Mehmed Alispahić, Damir Zlomislić i reprezentativac Zoran Kvržić.

Rijeka - Lyon 21:05 Vitoria Guimaraes - Betis 21:05

  1. Lyon 5
  2. Betis 5
  3. Vitoria Guimaraes 4
  4. Rijeka 1

Grupa J

Legia - Trabzonspor 21:05 Lazio - Apollon 21:05

Tri ekipe u grupi K su u igri za dva mjesta koja vode u narednu fazu Evropske lige, dok se Legia čini kao autsajder. To bi se moglo promijeniti ako na domaćem terenu pobijedi prvoplasirani Trabzon. Lazio i Apollon su direktni konkurenti i međusobno će se obračunati u ovom kolu. U ekipi iz Rima neće biti bh. reprezentativca Senada Lulića, koji je povrijeđen.

  1. Trabzonspor 7
  2. Lazio 5
  3. Apollon Limassol 4
  4. Legia 0

Grupa K

Tromso - Anzhi 21:05 Tottenham - Sheriff 21:05

Tottenham je vrlo blizu plasmana u drugu fazu, a u ovom kolu dočekuje trećeplasirani Sheriff. Pobjeda je Spursima potrebna za mirnu završnicu i plasman u sljedeću fazu. Sheriff također traži bodove kako bi nastavio borbu sa drugoplasiranim Anzhijem, koji u ovom kolu gostuje kod posljednjeplasiranog Tromsa sa jednim osvojenim bodom. Ukoliko Tromso ne izgubi, situacija od 2. do 4. pozicije će postati neizvjesnija.

  1. Tottenham 9
  2. Anzhi 4
  3. Sheriff 2
  4. Tromso 1

Grupa L

AZ Alkmaar - Shakhtar 21:05 Maccabi Haifa - PAOK 21:05

PAOK je u najboljoj situaciji sa sedam bodova, a AZ ga želi dostići i "pobjeći" Shakhtaru iz Karagandyja. Holanđani će imati priliku to ostvariti u ovom kolu kada dočekuju Kazahstance, za koje nastupaju bh. nogometaši Nikola Vasiljević i Aldin Džidić. Maccabi Haifa našeg Edina Cocalića dočekuje prvoplasirani PAOK i pobjeda je neophodna za priključenje borbi za prvu i drugu poziciju u grupi.

  1. PAOK 7
  2. AZ Alkmaar 5
  3. Shakhtar Karagandy 2
  4. Maccabi Haifa 1