Nogomet
4

Evropska liga: Dortmund pregazio Tottenham, aktuelni prvak Sevilla i Basel bez golova u Švicarskoj

Piše: O. T.
Foto: EPA
Foto: EPA
U prvoj utakmici osmine finala Evropske lige Borussia Dortmund je deklasirala Tottenham (3:0) na Signal Iduna Parku i otvorila vrata četvrtfinala.

Milioneri su dominirali terenom od početka meča i nisu dozvoljavali gostima da preuzmu inicijativu. U prvih 15 minuta opasno su prijetili Durm, Aubameyang i Mkhitaryan, ali je mreža Llorisa mirovala.

Prvi gol je stigao u 30. minuti kada je nakon centaršuta Schmelzera udarcem glavom Llorisa matirao Aubameyang. Rezultat se nije mijenjao do kraja poluvremena, a dokaz koliko su gosti bili inferiorni jeste podatak da nisu dodirnuli loptu u protivničkom šesnaestercu.

Novi gol za domaći tim stigao je u 61. minuti kada je Reus zakucao loptu u mrežu Tottenhama i udvostručio vodstvo svog tima. Tottenham je s klupe uveo inače standardne prvotimce Kanea, Dembelea i Lamelu, ali to nije pomoglo. Dortmund je novim golom Reusa u 70. minuti upisao veliku pobjedu od 3:0 i skoro osigurao plasman u četvrtfinale.

Shakthar je na domaćem terenu golovima Taisona (21', 24') i Alvesa da Silve (79') rezultatom 3:1 slavio protiv Anderlechta. Jedini strijelac za goste bio je Acheampong u 68. minuti.

Basel i aktuelni osvajač Evropske lige Sevilla odigrali su meč bez golova.

U prvom poluvremenu jedinu priliku imao je domaći sastav i to u sedmoj minuti, kada je izglednu priliku propustio Marc Janko, koji je nakon Xhakinog centaršuta glavom šutirao pored lijeve stative.

Drugo poluvrijeme je bilo mnogo zanimljivije, a Birkir Bjarnason je propustio veliku priliku kada je sa svega nekoliko metara prebacio gol Seville u 52. minuti. Jevgen Konopljanka je bio najopasniji igrač gostiju, no u dva navrata njegov šut je Valcik odbranio. Gosti su od 87. minute igrali s igračem manje nakon što je isključen Steven N'Zonzi.

Fenerbahce je s minimalnih 1:0 savladao Bragu. U veoma uzbudljivom prvom poluvremenu igralo se u veoma visokom ritmu, a najbolju priliku je propustio naparač Fenera Robin van Persie, koji je u 39. minuti primio loptu u šesnaestercu gostiju, ali je šutirao po sredini gola, što je bio lagan posao za golmana Matheusa.

U drugom poluvremenu vidjeli smo apsolutnu terensku dominaciju Fenerbahcea, a u 54. minuti Van Persiejev gol je poništen zbog navodnog ofsajda. I kada se činilo da će gosti iz Portugala izvući "nulu", Mehmet Topal je na četrdesetak metara od gola Brage presjekao jednu loptu i sa njom neometano došao do vrha kaznenog prostora i preciznim udarcem matirao Matheusa za veliko slavlje u Istanbulu.

Rezultati prvih utakmica osmine finala Evropske lige:

Basel - Sevilla 0:0

Dortmund - Tottenham 3:0 Fenerbahce - Braga 1:0 Shakhtar - Anderlecht 3:1 Athletic Bilbao - Valencia (21:05 sati) Liverpool - Manchester United (21:05 sati) Sparta Prag - Lazio (21:05 sati) Villarreal - Leverkusen (21:05 sati)